Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отбелязаха 100-годишнината на Фанджо

Отбелязаха 100-годишнината на Фанджо

55
0
Хуан Мануел Фанджо

На 24 юни се навършиха 100 години от рождението на един от най-легендарните пилоти в историята на Формула 1 – Хуан Мануел Фанджо. Петкратният световен шампион е състезател на Мерцедес-Бенц в периода 1954-1955 г. и екипът на щутгартския концерн отбеляза във Валенсия годишнината.

Фанджо е водеща фигура в Мерцедес през двете си години престой там, създавайки уникално партньорство с колата си W 196R:

Това е перфектният автомобил. Мечтаната през целия живот на един пилот машина – казва веднъж той за Сребърната си стрела.

Всъщност през кариерата си аржентинецът печели петте си титли с 4 различни производители. С пък Мерцедес го свързват не само състезанията, а и фактът, че работи като дилър на компанията (от 1951 г.) и след прекратяване на активната си спортна дейност става президент на Мерцедес-Бенц Аржентина през 1974 г.

W 196R се появява за първи път на писта на 4 юли 1954 г. във френската Гран при. По онова време Фанджо е вече на 43 години – по-възрастен от повечето пилоти на стартовата решетка. Това въобще не го притеснява: през тази и следващата година той се състезава в 19 надпревари от Формула 1 и други серии с W 196R, записвайки 10 победи.

Единственият пилот, подобрил рекорда за спечелени титли на Хуан Мануел Фанджо – Михаел Шумахер – бе на празненството по случай едновековния юбилей на аржентинеца, спечелил две корони с Мерцедес, при това когато далеч не е първа младост. В момента германецът е на 42 години и съвпадението не остана незабелязано.

Фанджо щеше да се гордее с теб. Ти все още си добър, бърз и се бориш. Вероятно това не е точно съвпадение – заяви вицепрезидентът на концерна Норберт Хауг.