Начало Лайфстайл Отбелязват кариерата на Еймън в Нова Зеландия

Отбелязват кариерата на Еймън в Нова Зеландия

45
0
Крис Еймън

Животът и кариерата на Крис Еймън ще бъдат отбелязани по време на новозеландския фестивал на автомобилния спорт през последните два уикенда на януари. Пилотът кара във Формула 1 от 1963 г. (на 19 години е ангажиран от Рег Парнел) до 1976 г., като печели 5 полпозишъна и три втори места, давайки и три най-бързи обиколки. Смятан е от множество специалисти за един от състезателите с най-лош късмет, а в падока и до ден днешен си спомнят за него с топло чувство. Еймън се оттегля в семейната си ферма, където работи и досега със семейството си.

Кариерата на сега 67-годишният новозеландец, който е един от най-добрите приятели на Брус Макларън, ще бъде представена чрез специална колекция автомобили, карани от него.

Наистина ще е забавно да видя някои от старите си коли. Надявам се да съберем малко пари за тръста Брус Макларън, защото спомените за него са едни от най-хубавите в сърцето ми. Изкарахме доста време заедно и той направи много за мен – обясни Еймън.

Крис губи Брус и още дузина приятели и съратници в дните, когато сигурността не е от първостепенно значение във Формула 1, но въпреки това спортът не губи очарованието си за него.

По отношение на удоволствие от карането и конкретните автомобили, мисля, че ние живяхме през най-хубавите години. Двете неща, променили се най-много, са, че първо пилотите започнаха да получават много повече пари, но по-важното е, че сега всичко е далеч по-сигурно. Това бе големият недостатък на нашата ера – че беше толкова страшно, опасно. Тогава не го осъзнавахме толкова добре, но загубихме твърде много хора – призна той.

Моментът, когато Еймън слага край на кариерата си, съвпада със страховитата катастрофа на Ники Лауда на Нюрбургринг през 1976 г. Новозеландецът обаче е категоричен, че това няма нищо общо с решението му, защото:

Бях само на 33, а се намирах в спорта от 19-годишен. Стигаше ми толкова. Никога не ми е писвало да се състезавам, но ми омръзнаха пътуванията, ресторантите, хотелите, куфарите – обясни той.