Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите ядосани на федерацията, но се надяват на компромис

Отборите ядосани на федерацията, но се надяват на компромис

33
0

След като представителите на отборите членуващи във ФОТА демонстративно напуснаха в сряда срещата между тях и представители на ФИА, между двете партии отново цари ледников период. След срещата в Париж бе постигнато принципно съгласие по спорните въпроси тресящи Формула 1 в последните няколко месеца и след стискане на ръце мирът изглежда се възцари.

Високопарните слова на Лука ди Монтедземоло след завръщането в Италия, където той на дълго и на широко обясняваше, как диктаторът е бил победен обаче явно са ядосали изключително много президента на ФИА Макс Мозли, по чийто адрес бяха и коментарите. Така още в началото на срещата вчера на отборите бе обяснено, че те нямат право на глас при обсъждането на правилата за следващата година, защото те не са членове на техническата работна група, а само наблюдатели. Членове, а от тук и имащи право на глас в осъждането са отборите на Уилямс, Форс Индия, Кампос, Мейнър и USF1, а членуващите във ФОТА отново са на сухо. Това предизвика и напускането на представителите на останалите осем отбора във Формула 1.

Въпреки това надеждата за постигане на траен мир все още не е умряла напълно, защото докато преговорите в една област зациклят, то в друга те определено бележат напредък. Тук имаме предвид договорките постигнати от инвестиционното дружество, държащо комерсиалните права на Формула 1 CVC и неговият представител Бърни Еклестън. Така ФОТА и CVC са единни по въпроса за съдържанието на новият договор Конкорд.

“От Силвърстоун насам бе постигнат значителен напредък в тази област”, заяви Кристиян Хорнер, шеф на екипа на Ред Бул пред английското издание Ауто спорт. “Смятам, че тази неприятна и нездрава ситуация във Формула 1 скоро ще приключи.”

Във връзка с излязлото вчера официално съобщение на ФИА, което не бе добре прието добре от ФОТА, Хорнер обясни, че става дума за ненужни, неприятни турболенции. Отборите се чувствали неприятно изненадани след като изведнъж се оказало, че нямат право да участват в определянето на правилата за следващата година. Нещо, което тотално противоречи на постигнатите в Париж споразумения. Иронията е, че именно правилата, които бяха изискани от ФОТА са одобрени от Уилямс и компания.

“Не смятам, че е особено конструктивно, без нас да се приемат правила, които ние така или иначе удобряваме”, продължи Хорнер. “Смятам, че това е доста объркващо. Надявам се, че разумът ще надделее над личните вражди, амбиции и его, и че скоро ще бъде намерено разумно решение.

Като цяло тимовете вече сме постигнали споразумение с държащия комерсиалните права за нов договор Конкорд. С ФИА обаче все още явно имаме различия. Все още не смятам, че е изключено да се стигне до създаването на една алтернативна серия. Няма нищо невъзможно. Все пак ние имаме желание да постигнем компромис, с който да може всички да живеят.

Бяхме поласкани от подкрепата, която получихме при обявяването на готовност за сформирането на алтернативна серия. Това ни показа, че сме на прав път и че трябва да се борим, за да постигнем целите си. Но трябва да се стигне до разумно решение, защото трябва да има само един шампионат Формула 1. Никоя от двете страни няма да спечели от създаването на алтернативна серия, но създаването й ще се наложи ако не се стигне до компромис.”

Като един от твърдите анти ФИА хардлайнери във ФОТА се смята колегата на Хорнер от Тойота, Джон Хаует. Той смяташе след срешата през май в Лондон, че Макс Мозли се е държал тотално по детски, намеквайки, че президентът на ФИА е във възраст в която вдетиняването е често срещан проблем. След последното развитие на събитията от сряда едва ли във ФОТА ще са щастливи от възможна нова кандидатура на Мозли за преизбирането му като президент на ФИА.

На въпрос дали една нова кандидатура на Мозли ще доведе до отпадането на постигнатите в Париж споразумениям Хаует отговори многозначително:

“Без да искам да отговоря директно на този въпрос, ще отговоря, че държащият комерсиалните права много добре разбира, какво се иска, за да получи нашите подписи под нов договор Конкорд. А ние сме постигнали договореност с него (явно и Бърни е на мнение, че неговият приятел Мозли трябва да си ходи). Сега просто трябва да изчакаме и да видим, какво ще се случи.”

Хаует също така съжалява, че политическите борби на Нюрбургринг може да помрачат спортните резултати.

“Трябва да се извиним на обществеността, но феновете трябва да ни имат доверие. Знаем много добре, какво правим и защо го правим, все още въпроса за алтернативна серия е на масата и сме постигнали важни договорености със страните, които са важни за създаването на подобно нещо.”

Със сигурност Хаует няма предвид ФИА с това изказване…