Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите от F1 получават повече свобода в снимачните дни

Отборите от F1 получават повече свобода в снимачните дни

823
0
F1 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Отборите от F1 получават повече свобода в снимачните дни. Това стана ясно, след като ФИА направи промяна в правилата, която позволява изминаването на по-голям пробег по време на тези специални сесии.

В днешно време тестовете в F1 са доста ограничени. Затова отборите често пъти използват снимачните дни като начин да изпробват новите автомобили преди официалните предсезонни изпитания

През последните години тимовете в F1 бяха ограничени до 100 километра пробег в такива дни. Това се равнява на по-малко от 20 обиколки на някоя по-дълга писта (Монца, Силвърстоун и др.)

Днес имаше гласуване на Световния съвет по моторни спортове на ФИА. На него бе решено пробегът по време на снимачните дни да бъде удвоен с незабавен ефект. Така отборите от F1 ще имат на разположение 200 състезателни километра. В този случай на писта като Силвърстоун, където преди отборите можеха да направят само 16 обиколки, сега ще им бъде позволено да направят 33.

Скокът ще бъде особено полезен за предсезонните шейкдауни, когато  екипите се опитват да отстранят някои проблеми с новите автомобили. ФИА също така добави клауза към новите правила. Федерацията уточни, че от двата снимачни дни, които са разрешени на отборите през сезона, не могат да бъдат направени наведнъж.

Другите ограничения за снимачните дни в F1, които официално се класифицират като промоционални събития, остават същите. Автомобилите задължително трябва да са оборудвани с електронен блок (ECU) на ФИА и да използват гуми, произведени специално за такива събития.

Освен двете промоционални събития, отборите в F1 имат право и на две демонстрационни такива. По време на тях пилотите могат да управляват автомобилите си в продължение на максимум 50 км. Въпреки това вече няма изискване отборите да информират съперниците си, ако участват в някоя от тези дейности.

Допълнителните промени в правилата за тестване за 2024 г. включват факта, че предсезонните тестове в Бахрейн ще се провеждат всеки ден от 10 до 19 ч. местно време, а не до 19:30, както бе тази година.

ФИА също така промени правилата за тестване на стари автомобили. Федерацията уточни, че всички компоненти трябва да са били използвани преди това по време на даден състезателен уикенд

Преразгледаният член 10.2В гласи следното: „Автомобилите трябва да използват само компоненти и софтуер със спецификация, която е била използвана в поне едно състезание или TCC (тестване на текущ автомобил) от сезона.“

Това естествено ще попречи на отборите да поставят чисто нови елементи на стар автомобил, за да се опитат да го оценят извън ограниченията за тестване.

ФИА добави и нова клауза. Тя забранява използването на системи или части по време на тестовете на стари автомобили, които могат да помогнат за получаване на информация за настоящите машини.

„Няма да се допускат никакви тестови части, сензори, уреди, тестови софтуер, промени в компонентите, оперативни или процедурни тестове, които дават каквато и да е информация на Състезателя, свързана с автомобили от настоящия шампионат или с автомобили, отговарящи на изискванията на TCC. За да се избегне съмнение, ще бъдат разрешени само уреди и сензори, които са необходими за надеждното функциониране на автомобила. Те трябва да са били монтирани по време на едно или повече състезания през периода.“