Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите от F1 се презастраховат за Бахрейн

Отборите от F1 се презастраховат за Бахрейн

80
0
Гран при на Бахрейн

Екипите от Формула 1 постепенно пристигат в Китай без да са напълно наясно дали ще има Гран при на Бахрейн само седмица след надпреварата на пистата в Шанхай. Призивите състезанието в близкоизточното кралство да бъде отменено се засилиха през последните дни. Агенция Ройтерс цитира анонимни източници от различни отбори, обясняващи, че персоналът на екипите има поне два варианта за придвижване след финала на третия кръг от сезон 2012 г. Единият е да се пътува за Бахрейн, а другият включва алтернативни връщания към Европа през Абу Даби, Дубай и Оман, ако кръгът бъде отменен.

Част от хората от тимовете все още очакват четвъртият старт от сезона да се състои. В Бахрейн обаче протестите срещу управляващата династия и съответно правителството са ежедневни.

Отиваме и това е – е цитиран неназован източник. – Ако отменят състезанието, тогава ще се справяме някак.

Според публикация в британския Таймс някои от отборите са дали на хората си по два комплекта билети – през Бахрейн или заобикалящ страната. Това включва стотици инженери, механици и друг тип персонал, пътуващ с тимовете. Ако обаче определени екипи, разполагащи с достатъчно средства, могат да си позволят осигуровката да купят различни самолетни билети на хората си, то по-малките отбори с ограничени средства не са в състояние да го сторят.

Това е нещо, което не можем да направим. Ще ни струва прекалено много. Определено не разполагаме с такива пари – споделя друг анонимен източник пред Ройтерс на лондонското летище Хийтроу.

Официално становище от страна на ФИА все още няма – освен, че световната федерация наблюдава непрекъснато ситуацията в Бахрейн. Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун и организаторите са категорични, че всичко на пистата Сахир е готово да посрещне F1. Топекипите ще се състезават – поне според публичните им изявления, въпреки че и сред тях има съмнения, твърди британската преса.

Ако трябва да съм брутално честен, то единственият вариант всичко да премине без инциденти, е военните изцяло да отцепят района. А според мен това е неприемливо както за Формула 1, така и за Бахрейн. Всички се надяваме ФИА да отмени надпреварата. От чисто законова гледна точка, както и по отношение на застраховките, нямаме проблеми. За нас тревожното е случващото се там всеки ден – твърди шеф на отбор (също анонимен) пред английския Гардиан.

Политическите брожения в Бахрейн продължават вече повече от година, като ситуацията се утежни през последните седмици и демонстранти протестират директно срещу състезанието от Формула 1. Млад мъж бе застрелян преди седмица, а в края на миналата митинг от 5000 души поиска освобождаването на обявил гладна стачка в затвора човек. Абдулхади ал-Хаваджа не се храни вече повече от 60 дни и здравословното му състояние се влошава много бързо. Миналия петък той е преместен във военна болница, но ситуацията с него предизвиква нови протести.

При това положение се очаква президентът на ФИА Жан Тод да пътува за Китай, както и Екълстоун, като двамата ще проведат там поредица срещи относно Гран при на Бахрейн. Решение не се очаква до края на седмицата, но опасенията за личната сигурност на отборите от F1 растат ежедневно.