Начало Рали Отборите от WRC искат състезания само в Европа и Америка

Отборите от WRC искат състезания само в Европа и Америка

47
0
рали Мексико,Себастиен Льоб

Отборите от световния рали шампионат са предложили на ФИА календар за 2013 г. със състезания само в Европа и Америка, твърди autosport.com.

Президентът на световната автомобилна федерация Жан Тод има желание шампионатът да е със състезания в повече различни дестинации. Производителите обаче искат 10 кръга на Стария континент, един в Централна и два в Южна Америка.

Подреждането на надпреварите ще се обсъжда през май на среща на WRC комисията. Предполага се, че ако бъде постигнато споразумение, програмата ще бъде утвърдена на Световния моторспорт съвет месец по-късно. Причината за желанието на екипите пък е фактът, че американският пазар е изключително важен за марките, участваше в първенството.

Това обаче означава, че извън листата остават кръгове като Нова Зеландия и Австралия. Наскоро се говореше за евентуално провеждане на състезание в Южна Африка, но ако нещата се случат според предложението на отборите, то това няма да стане.

В началото на годината Тод спомена за разделяне на WRC кръговете наполовина в Европа и останалите континенти:

Ще е по-лесно, ако концентрираме шампионата около Германия и Франция, те са на 20 км едни от други и икономическото бреме ще стане по-поносимо. Нужно ни е обаче силно световно първенство, върху което и работим. Трябва да търсим начин да комбинираме.