Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите предлагат алтернатива на двойното крило

Отборите предлагат алтернатива на двойното крило

62
0

Техническите директори на отборите от Формула 1 ще представят свое предложение за аеродинамичен пакет на болидите, който да бъде използван вместо предложеното от ФИА двойно крило (наречено CDGW-крило – от Central Downwash Generating Wing). Очаква се следващата седмица да бъде проведена среща между отборите и ФИА, на която да бъде финализиран техническия регламент за шампионата през 2008 година.
Патрик Хед от Уилямс потвърждава, че отборите са провели свое изследване с цел да се намерят начини за улесняване на изпреварванията в състезанията и като резултат имат подготвено предложение за аеропакет, много по-различен от предложения от ФИА. Пат Саймъндс от Рено споменава, че той включва изцяло нов дизайн на предното и задното крила, както и нова концепция за дъното на болида. Те не само ще изглеждат много по-различно от сегашните, но и ще дадат по-големи възможности за изпреварвания отколкото предложеното от ФИА крило.
Двойното крило на ФИА предизвика големи дебати след представянето си миналия октомври, а много инженери се усъмниха, в предимствата му.
– ФИА се опитаха да намерят решение на проблема с изпреварванията, но отборите не са много доволни, защото предложението беше направено само на базата на симулации с CFD (Computational Fluid Dynamics – Изчислителна динамика на флуидите). А те не са достатъчни, за да се подготви изцяло дизайна на болида. Това е и причината отборите все още да ползват основно аеродинамичните си тунели и да допълват тестовете си с CFD – пояснява Хед.