Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите приеха спринтовете за сезон 2022 да се удвоят, ФИА иска повече...

Отборите приеха спринтовете за сезон 2022 да се удвоят, ФИА иска повече пари, за да се съгласи

1410
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Отборите от Формула 1 се съгласиха по време на заседанието на F1 комисията с желанието на ръководството на спорта от страна на Либърти Медия в лицето на Рос Браун за удвояване броя на спринтовете през сезон 2022. Планът за настоящата състезателна година по принцип бе такъв. Екипите обаче поискаха коригиране на бюджетния лимит заради възможни инциденти по време на съботните скъсени надпревари. От ФИА не се съгласиха и всички постигнаха консенсус да намалят спринтовете до 3. Рос Браун обаче продължи да настоява, докато убеди отборите. Планът обаче отново бе спрян – този път от ФИА.

Подкрепата на тимовете за удвояване броя на спринтовете е била единодушна. От ФИА обаче са посочили, че искат да „изследват влиянието от предложението върху персонала и работата по пистите“. Твърди се, че от федерацията са поискали повече средства за служителите си ако се съгласят с предложението

Официално от ФИА отричат въпросът да е свързан изцяло с пари. Говорител на федерацията обясни, че искането за допълнително разглеждане е свързано изцяло с преценка дали има необходимия брой хора и средства, за да свърши работа.

„Ние не сме организация, чиято цел е печалба, но е необходимо да имаме достатъчно ресурси“, допълни говорителят на ФИА. „Спринтовете имат значително отражение върху работата на персонала. Увеличаването им би наложило привличането на повече хора. Информацията от проучването ни ще бъде предоставена за разглеждане на следващото заседание на F1 комисията.“

На заседанието на F1 комисията са били обсъждани още правилата за задвижващите системи и за шаситата, които трябва да влязат в сила от 2026 г.

За двигателите не са постигнати нови договорености освен вече известните от миналия сезон. Още се преговаря за бюджетния лимит на програмите за агрегати. Обсъжда се и как се определя кой е нов доставчик, тъй като това ще носи ползи – допълнителни средства и възможности за изследвания.

За шаситата са приети насоки, в които да се работи с цел постигане намаление на челното съпротивление. Търси се също намаляване размерите на колите и допълнителни промени за още по-голямо приближаване на болидите на писта. В F1 искат да намалят или поне задържат теглото. Ще продължи и процесът на стандартизиране и/или опростяване на определени компоненти с цел намаляване на разходите. Догодина ще се проведе и експеримент с намален брой на наличните за един състезателен уикенд гуми. В две надпревари през 2023 г. отборите ще получат 11 вместо сегашните 13 комплекта. Целта на това също е съкращаване на разходи.