Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отхвърлиха връщането на дозареждането с гориво

Отхвърлиха връщането на дозареждането с гориво

65
0

Връщането на презареждането с гориво във Формула 1 отново е било от хвърлено по време на срещата на Стратегическата група на спорта и Комисията на Ф1 с президента на ФИА Жан Тод в Женева миналата седмица, съобщава Аутоспорт. Идеята за връщането на дозареждането е подкрепяна масово от пилотите, но не и от тимовете, които се опасяват, че разходите им ще се увеличат значително.

Самият Тод обяви наскоро, че връщането на дозареждането с бензин е отново на дневен ред, като това може да стане по начин, който да е доста по-евтин за отборите. Французинът тогава обяви, че връщането на доливането на гориво няма да струва повече от 50 000 евро на година. Което на фона на годишни бюджети от над 100 милиона евро изглежда незначително. Според техническия директор на Уилямс Пат Саймъндс обаче цифрата ще бъде значително по-голяма.

„Разходите за транспорт за доставката на оборудването само са 175 000 паунда на сезона, заяви Саймъндс. – И може би имаме още 200 000-250 000 паунда за закупуване и обслужване на целия пакет за първата година. А това е притеснително. Освен това трябва да има назначен на заплата човек, който специално да наблюдава цялата система.”

Според Саймъндс също така дозареждането няма да направи състезанията и стратегиите по-интересни, а дори напротив. Те може да станат по-предвидими, защото поставеното количество гориво в резервоара определя до коя обиколка трябва да остане пилотът на пистата, преди отново да спре в пита.