Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Откраднато Ферари на Герхард Бергер открито след близо три десетилетия

Откраднато Ферари на Герхард Бергер открито след близо три десетилетия

1636
0
Герхард Бергер, Жан Алези, Бърни Екълстоун
Герхард Бергер, Жан Алези и Бърни Екълстоун; снимка: ATP

Откраднато от Герхард Бергер Ферари е било открито от Скотланд Ярд… повече от 28 години след грабежа! Автомобилът е червено F512M Testarossa за 350 000 паунда. Той е откраднат от Бергер по време на уикенда за Гран при на Сан Марино на пистата Имола през април 1995 г.

Бергер, тогава пилот на Ферари, заварил крадците точно като потегляли с колата му. Той се опитал да ги догони с Фолксваген Голф-а на негов приятел, но не успял. Автомобилът F355 на другия състезател на Скудерията през сезон 1995 – Жан Алези – бил отмъкнат от паркинг на хотела му. Смята се, че колите са били откраднати по поръчка.

Нито един от двата автомобила не е открит и първоначалното разследване приключва. След това обаче историята се развива точно като на филм.

През януари 2023 г. лондонската полиция получава сигнал от Ферари. Италианската компания съобщава, че е направила проверка на автомобил за американски купувач, чиято сделка минава през британски дилър. Полицията открива, че колата е била откарана в Япония малко след като е била открадната и е изпратена във Великобритания през втората половина на 2023 г. В крайна сметка излиза, че това е автомобилът на Бергер. Той е открит и конфискуван от полицията преди отново да изчезне нанякъде. Колата на Алези все още е неоткрита.

За четири дни проследихме кола, изчезнала преди повече от 28 години. Разследването включваше сътрудничество с власти по цял свят“, коментира говорител на полицията в Лондон. „Работихме също така с Ферари и международни автомобилни дилърства. Това бе ключово за установяване произхода на автомобила и задържането му да не напуска страната.“

„Чудесно! И сега струва още повече!“, коментира Деймън Хил новината за откритото Ферари на Бергер.