Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Откриха промоутъра на Гран при на Унгария мъртъв в дома му

Откриха промоутъра на Гран при на Унгария мъртъв в дома му

116
0
Тамаш Франк

Движещата сила зад Гран при на Унгария и промоутър на кръга от Формула 1 там Тамаш Франк бе открит мъртъв вчера в апартамента си в Будапеща. Той бе на 65 години.

Франк бе близък приятел на Бърни Екълстоун, вицепрезидент на Хунгароринг и на унгарската автомобилна федерация. Той подпомогна сериозно кариерата на пилота Жолт Баумгартнер, който стигна до Формула 1 и кара за Джордан и Минарди (през 2003 и 2004 г.).

Самият Франк работи в началото на собствения си път като звуков инженер в унгарско радио. Родителите му емигрират по-късно в Австрия и той дори става част от австрийския национален отбор по хандбал преди да стане част от света на бизнеса.

Ролята на Тамаш Франк за запазването на състезанието на Хунгароринг през всички изминали години бе много сериозна благодарение на личните му връзки, особено с Екълстоун. Това поставя Унгария в недобра ситуация в момент, когато развиващи се икономики кандидатстват за слотове в Гран при, предишни домакини изразяват желание да се върнат в календара и т.н.

От полицията в Будапеща са заявили, че няма съмнителни обстоятелства и Франк е починал от естествена смърт.