Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отлагат старта на втората тренировка, във Ферари бесни от ситуацията в Лас...

Отлагат старта на втората тренировка, във Ферари бесни от ситуацията в Лас Вегас

6226
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас
снимка: Пирели

Иван Тенчев, Лас Вегас. Стартът на втората свободна тренировка в Лас Вегас ще бъде отложен. В момента от рейс контрола на ФИА не уточняват с колко точно. Говори се за поне 2 часа отлагане. Сесията трябваше да започне в 10:00 часа българско време (в полунощ местно). Причината за промяната е проблемът с шахта на пистата, който явно все още не е отстранен.

„След проверка от Формула 1 и ФИА бе установено, че капакът на една отводнителна шахта е причинил проблемите от първата свободна тренировка. ФИА, F1 и екипите по поддръжката от пистата работят активно по отстраняване на проблема“, се казва в официалното изявление от страна на организаторите на Гран при на Лас Вегас.

Обсъжда се и дали втората тренировка да бъде удължена до час и половина за компенсация на изгубеното време. Първата сесия продължи броени минути и бе прекратена след спирането на Карлос Сайнц на пистата. Испанският пилот удари шахтата при скорост от близо 300 км/ч. Според проверката на Ферари щетите са огромни – монокок, задвижваща система, батерия. Това вбеси Фредерик Васьор и той не скри яда си по време на пресконференцията на шефовете на отбори.

„Монококът е напълно потрошен, както и двигателят, батерията. Според мен това е абсолютно неприемливо. Карлос е тотално прецакан. Със сигурност няма да кара във втората тренировка. Това според мен е недопустимо положение за Формула 1“, бе категоричен Васьор

„Знаем, че това е спортно събитие. Знаем, че такова нещо може да се случи. Може да направиш лоша първа тренировка, но трябва да си стъпим на краката за остатъка от уикенда. И трябва да се намери решение. Времето на писта е жизненоважно за такъв тип надпревари. Пистата е нова както за пилотите, така и за целия отбор. Това означава, че ако Карлос изпусне втората свободна тренировка, то това ще има сериозни последствия (за по-нататъшното му представяне). Аз лично ще се постарая да си повтарям, че всичко можеше да е далеч по-зле.“

„Ще дадем най-доброто от себе си през уикенда. Има още много време, но всеки детайл е от значение“, каза още шефът на Ферари.

От Алпин се пошегуваха, че новата им информация е, че чакат нова информация относно по-нататъшното развитие на ситуацията.