Начало Други Отлично начало на сезона за Павел Лефтеров в GT4

Отлично начало на сезона за Павел Лефтеров в GT4

35
0

На 1 и 2 април се проведе първият кръг от Европейските серии GT4. На пистата Мизано Адриатико Марко Симончели в Италия се събраха рекорден брой автомобили (33). Тази година Лефтеров се състезава с Porsche Cayman GT4 MR в германския отбор RN VISION STS и дели седалка с германеца Джон-Луис Джаспър в класа на професионалистите (PRO).

Още на квалификациите българинът се открои като бърз пилот и постигна най-добро време в първата им част. Заради наказание от свободните тренировки обаче най-бързата му обиколка не беше зачетена и така в събота, на първото състезание, нашият пилот стартира от 2-ра позиция на грида. Съотборникът му Джаспър нареди Порше с номер 112 на 14-та позиция за втория старт в неделя.

В първото състезание Лефтеров направи много добър старт и започна да трупа преднина, но сблъсъкът на Хънт и Хюйсман наложи излизане на автомобил за сигурност и това спря устрема му. Последва зрелищна битка с англичанина Никол-Джоунс (№62), с който българинът си разменяше първата позиция, но определено доминираше. Влезе като лидер в задължителния питстоп.

Съотборникът му Джон-Луис Джаспър излезе от питлейна на първа позиция, но не успя да я задържи до края. През цялото време се движеше четвърти. Две минути преди финала беше трети, но наказание с преминаване през питлейна (поради неспазване на ограниченията на пистата) лиши отбора от подиум и официално Поршето с № 112 финишира на 13-то място.

В неделя Джаспър направи много добър старт от 14-та позиция. Излезе девети, задържа темпото до питлейна. След смяната Павел Лефтеров започна бързо да топи преднината на автомобилите пред него. В 28-ма обиколка вече беше пети. Поради катастрофа на други участници излезе автомобил за сигурност. Това стопи големите разлики в колоната.

Три завоя преди финала, в ожесточена битка за третото място и контакт с Рикардо ван дер Енде (№8), Лефтеров зае външна траектория. За да избегне катастрофа, за малко излезе от пистата и веднага се върна. Така малко не му достигна да си извоюва подиум и финишира четвърти. Разследването на директора на състезанието заключи, че контактът между Лефтеров и Ван дер Енде е състезателен инцидент.

Следващият кръг от Северната купа на Европейските серии GT4 ще се проведе на 6 и 7 май на пистата Брандс Хеч в Англия.