Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отмениха официално Гран при на Австралия

Отмениха официално Гран при на Австралия

3730
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: Пирели

Състезанието за Гран при на Австралия във Формула 1 бе отменено официално заради разпространението на COVID-19. Това обявиха F1 и ФИА след среща с отборите в шампионата и организаторите.

Провеждането на състезателния уикенд бе поставено под съмнение още след като Макларън обяви, че член на отбора е дал положителна проба при тест за коронавируса. Тимът от Уокинг взе решение да се оттегли от участие в надпреварата.

Много от отборите изразиха желанието си да не участват. Появи се информация, че Кими Райконен от Алфа Ромео и Себастиан Фетел (Ферари) са напуснали пистата. Те са отлетели към домовете си още преди официалното становище на ФИА и F1.

„След потвърждението, че член на екипа на Макларън е с положителен тест за COVID-19 и решението на тима да се оттегли от Гран при на Австралия ФИА и Формула 1 се срещнаха с шефовете на останалите 9 отбора в четвъртък вечер.”

„Дискусията приключи с преобладаващо виждане от страна на тимовете, че състезанието не трябва да се провежда. Ето защо ФИА и Формула 1 с пълната подкрепа на Australian Grand Prix Corporation (AGPC) взеха решение всички дейности от Формула 1 за Гран при на Австралия да бъдат отменени.”

„Разбираме, че това е изключително разочароваща новина за хилядите фенове, готови да присъстват на състезанието. Закупилите билети ще получат обратно цялата сума за тях.”

„Всички страни взеха под внимание огромните усилия на AGPC, Motorsport Australia, служителите и доброволците, готови да работят за първия кръг от световния шампионат на Формула за 1 2020 г. в Мелбърн. Заключението обаче бе, че всички членове на семейството на Формула 1 и по-широката общност, както и честността в надпреварите имат приоритет.”

Заради COVID-19 вече бе отложено състезанието за Гран при на Китай, което трябваше да се състои на 17-19 април.

Минути преди официалното съобщение стана ясно, че от Мерцедес са поискали отмяна на състезателния уикенд

„Мерцедес-AMG Петронас F1 Тийм изпрати днес писмо до ФИА и F1 с молба за отмяна на Гран при на Австралия. Споделяме разочарованието на феновете за това, че състезанието не може да се проведе по план. Физическото и психическото здраве на членовете на екипа и по-широкото общност на F1 обаче са абсолютен приоритет за нас.”

„В светлината на очакваните форсмажорни обстоятелства вследствие на пандемията от коронавирус не смятаме, че безопасността на служителите ни може да бъде подсигурена, ако продължим с участието си в събитието.”

„Съпричастни сме с влошаващата се ситуация в Европа и най-вече в Италия. Освен това не смятаме за правилно да сме част от събитие, в което други тимове – като Макларън – не са в състояние да участват поради обстоятелства извън техния контрол.”

„Ето защо отборът ни ще започне подготовка за опаковане на пистата тази сутрин.”

Според непотвърдена информация Ферари, Алфа Ромео, Рено и Макларън са гласували против провеждане на надпреварата

Първоначално от Мерцедес били съгласни да продължат състезателния уикенд. След това обаче шефът на тима Тото Волф получил телефонно обаждане от Щутгарт и променил позицията си.