Начало Рали От Танак бе избран за „Пилот на годината” във WRC

От Танак бе избран за „Пилот на годината” във WRC

117
0

Сезонът в световния рали шампионат (WRC) приключи с бляскава гала вечер, която се проведе след финала на последния кръг от първенството – рали Австралия. Екипажи, представители на отбори, медии и организатори се събраха в музея за съвременно изкуство в Сидни, където отбелязаха края на интересна състезателна година, макар шампионите да са същите като през преходните три сезона.

По време на галата бяха раздадени и други награди. От Танак спечели приза „Пилот на годината”. Естонецът (с частен Форд Фиеста RS WRC) взе подиуми в Полша и Великобритания, като цялото му представяне през 2016 г. бе страхотно. Той бе на крачка от победата в Полша, където обаче спукана гума в предпоследната отсечка му коства успеха. Емоционалната реакция на Танак тогава пък бе отличена като „Магически момент” на годината.

За навигатор на 2016 г. бе обявен копилотът на Тиери Нювил в Хюндай Никола Гилсул. Белгийците станаха втори в шампионата.

Призът за най-добро времево постижение на сезона отиде при друг пилот на Хюндай – Хейдън Падън. Новозеландецът заслужи признанието с представянето си в прочутата отсечка Ел Кондор като пауърстейдж на рали Аржентина. Падън не само изпревари там четирикратния световен шампион Себастиен Ожие, но и взе първа етапна WRC победа в кариерата си.

Наградата „Най-впечатляващ скок” бе за Андреас Микелсен (Фолксваген) – за изпълнението му на Фафе в Португалия.

Тимът на Фолксваген, който се оттегля от WRC, получи специален приз за принос в рали спорта.

Първите три екипажа в първенството и шампионът при конструкторите Фолксваген ще получат трофеите си на гала вечерта на международната автомобилна федерация ФИА. Тя ще се състои на 2 декември във Виена (Австрия).

Следващият WRC шампионат ще започне в края на януари 2017 г. с рали Монте Карло. То ще отбележи началото на нова ера в ралитата, като на трасе ще излязат нови модели, създадени според променените технически правила. Те ще са по-мощни, по-динамични и агресивно изглеждащи. В шампионата с пълни програми ще се завърнат Тойота и Ситроен, които ще се борят с Хюндай и М-Спорт.