Начало Moto News Оттеглянето на Стоунър завъртя трансферната рулетка в MotoGP

Оттеглянето на Стоунър завъртя трансферната рулетка в MotoGP

61
0
Валентино Роси. Дукати

След изненадващото решение на Кейси Стоунър да се оттегли от активна спортна дейност след края на настоящия сезон веднага започнаха спекулации относно трансферите в отборите за следващата година. Защото кандидати за мястото на Стоунър определено не липсват. Един от тях е и Валентино Роси, който между 2000 и 2003 г. постигна големи успехи с този производител. Във втората си година с Дукати той все още не е намерил себе си, въпреки че в последното състезание във Франция успя да се качи на подиума.

За Доктора обаче било все още прекалено рано да се каже, къде ще кара през следващата година.

„Много зависи от това, какво ще се случи през следващите 2-3 месеца“, обясни Роси. „Много неща могат да се променят през сезона, освен това договорите на много състезатели изтичат в края на годината.“

Оттеглянето на Стоунър не спомагало за повече яснота по въпроса за местата през следващия сезон.

„Това, че Кейси се оттегля прави объркването още по-голямо. Още е много рано да се разбере, какво ще се случи.“

На дъжда във Франция през миналата седмица Роси успя да се добере до второто място, което е най-доброто му постижение като пилот на Дукати. Не е изключено съвместната работа между Доктора и производителите от Болоня да продължи и през следващата година. 33-годишният пилот разкри, че смята да кара поне до края на 2014 г.

За момента обаче не Роси, а Хорхе Лоренцо е смятан за ключът в предстоящите трансфери. Световният шампион за 2010 г. също е смятан за възможен заместник на Стоунър в Хонда. Най-вече заради испанският производител на моторни масла Репсол, който с удоволствие би видял Лоренцо в своите цветове.

Все още не е ясно дали другият испанец, Дани Педроса, ще остане в екипа на Хонда. Възможно е мястото му да бъде заето от Марк Маркес. Желанието на Репсол за испанец в отбора обаче е ясно. Според слуховете Хонда и Лоренцо са преговаряли още преди обявеното от Стоунър оттегляне. Така че явно последната дума ще има Лоренцо, който според пилота на Tech-3 Ямаха, Андреа Довициозо, ще е с решаващ глас за предстоящите трансфери.

„Няма съмнение, че след решението на Кейси ситуацията за всички се промени“, обясни Довициозо пред Motor Cycle News. „Сега Лоренцо е пилотът с най-сериозно влияние. С интерес наблюдавам случващото се в момента и ще е интересно какво ще предприемат Хонда, Ямаха и Дукати.“

След силното си представяне в първите четири състезания през този сезон с клиентския отбор на Tech-3 италианецът се надява да замени Лоренцо в Ямаха, ако испанецът поеме към Хонда. Във връзка с това Довициозо поздравява Стоунър за решението му да съобщи плановете си за бъдещето толкова рано през сезона.

„Хубаво е, че Кейси обяви толкова рано решението си. Това е изключително коректно и спрямо Хонда и спрямо останалите пилоти.“