Начало Избрани О’Уорд: Наистина смятам, че Рикиардо ще се впише добре в Индикар

О’Уорд: Наистина смятам, че Рикиардо ще се впише добре в Индикар

894
0
Пато О'Уорд, Индикар
Пато О'Уорд, снимка Индикар

Пато О’Уорд вярва, че Даниел Рикиардо би се вписал добре в Индикар. Пилотът на Arrow McLaren SP защити овалните трасета, които се използват в САЩ и смята, че голяма част от състезателите от F1 възприемат неправилно този вид писти. 

О’Уорд е част от подразделението на Макларън в Индикар. 23-годишният състезател от Монтерей бе зад волана на автомобила MCL36 по време на FP1 в Абу Даби. Преди това той взе участие в миналогодишните тестове за млади пилоти.

Мексиканецът отправи покана към Рикиардо да седне зад волана на болид от Индикар. Младият мексиканец продължава да вярва, че австралиецът ще обикне американските серии и бързо ще забрави за F1.

Рикиардо няма да бъде на стартовата решетка през сезон 2023 във Формула 1. 33-годишният състезател от Пърт загуби титулярното си място в Макларън за сметка на Оскар Пиастри. Макар да имаше няколко опции да остане титулярен пилот, Рикиардо в крайна сметка реши да се върне в Ред Бул. Там той ще бъде в ролята на тестови и резервен състезател. Също така той ще прекарва време в симулатора и ще участва активно в маркетинговата кампания на тима от Милтън Кийнс.

Вероятността Рикиардо отново да се завърне на стартовата решетка в F1 са минимални. Като се има предвид любовта му към Америка, австралиецът бе свързан с Индикар. Американските серии са дом на немалко бивши пилоти от F1, сред които Ромен Грожан, Маркус Ериксон, Такума Сато, Александър Роси и др.

По време на уикенда в Тексас Грожан отправи официална покана към австралийския си колега да дойде в Америка за по-дълго време и да опита автомобилите от NTT IndyCar Series.

За момента Рикиардо категорично отхвърли възможността да се премести в Индикар. Осемкратният победител в F1 неведнъж е заявявал, че овалните трасета го плашат. От своя страна О’Уорд заяви, че уважава страховете на австралиеца. Въпреки това мексиканецът все още вярва, че бившият му съотборник в Макларън би се вписал много добре в сериите. Мексиканецът има общо четири успеха в Индикар, като половината от тях са на овали.

„Видях в статия в интернет, че той не иска да кара на овали и уважавам решението му“, сподели О’Уорд.

„Но от друга страна, че ще му хареса Наистина смятам, че Рикиардо ще се впише добре в Индикар. Въпросът е той дали иска да го направи или не? Нямам идея.“

„Мога да ви кажа, че автомобилите тук са коренно различни. Освен това начинът, по който функционира F1, е много различен от този на Индикар.“

„Мисля, че ще му хареса. Той обича Америка. Затова вярвам, че Даниел ще се впише добре. Знам много добре, че овалните писти са много бързи. Също така всички разбираме, че те са по-опасни, нали така?“

„Мисля, че се говорят много глупости за боклука супер скоростните трасета и овалите като цяло. Не бива да е така. Може би по телевизията е трудно да се обясни какво точно се случва. Според мен това е много готино и различно състезание.“

„След като натрупате повече километри и започнете да се чувствате комфортно с тях, осъзнавате колко специални са те и какво точно представляват. Чувствам се доста неприятно,  преди всички да кажат. че не искат да пробват овалите и просто да затворят съзнанието си. Според мен, те трябва да се опитат.“

„Честно казано бих им казал: „Пробвайте се, защото това е много, много готино преживяване на наистина бърза писта.“ Заради това не мисля, че Даниел ще има някакви проблеми с тези типове писти“, допълни Пато О’Уорд.

В отговор на коментарите на О’Уорд, Рикиардо казва, че не е подходяща психическа кондиция, за да се състезава в американските серии.

„Много пилоти от Индикар ме потърсиха и ми казаха: „Тук ще ти хареса“, сподели австралиецът.

„Те бяха много ентусиазирани и се изказаха много ласкаво за сериите. Самият аз не казвам, че не бих го направил, тъй като състезанията изглеждат страхотни. Гледам много от техните надпревари и наистина им се наслаждавам като фен.“

„Но въпреки това не бих се пробвал там. Да кажем, че психически готов да отида в Индикар, тъй като съзнанието ми още иска F1. Преди десет години щях да кажа „да.“ Но сега не се срамувам да кажа, че не харесвам овалите“, добави Даниел Рикиардо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Daniel Ricciardo (@danielricciardo)