Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 О’Уорд стана резервен пилот на Макларън в F1

О’Уорд стана резервен пилот на Макларън в F1

416
0
Пато О'Уорд
Пато О'Уорд, снимка Макларън

Пато О’Уорд стана резервен пилот на Макларън в F1. Мексиканецът ще споделя тази роля с Рио Хиракава и няколко други състезатели. Разбира се, О’Уорд продължава да кара за Макларън в Индикар.

24-годишният пилот от Монтерей започва да се състезава на шестгодишна възраст. Той е част от семейството на Макларън Рейсинг от 2020 г. Тогава се присъединява към тима на Ероу Макларън в Индикар. О’Уорд е участвал в няколко теста за развитие на пилоти зад волана на MCL35M, както и в теста за млади пилоти в Абу Даби през 2021 г. Мексиканецът се включи и в свободната тренировка №1 на Гран при на Абу Даби през 2022 г.

О’Уорд се присъединява към групата на резервните пилоти на отбора за 2024-та, настоящите си задължения на пилот в Arrow McLaren. Пато ще участва в първата свободна тренировка утре и в следсезонния тест на Яс Марина. Всичко това е част от задълженията му в на програмата за развитие на пилоти на Макларън.

„Отборът на Макларън в F1 има удоволствието да приветства Пато О’Уорд в групата на резервните ни пилоти за сезон 2024. Пато изкара впечатляващ сезон в Индикар и се представи добре в тестовете за развитие на пилоти. Затова ни се стори естествено да направим тази следваща стъпка, след като вече има право на суперлиценз на ФИА. С оглед на обширния календар е разумно да си осигурим широк набор от пилоти, на които можем да разчитаме при необходимост. Очакваме с нетърпение да видим напредъка му в тази нова роля“, каза Андреа Стела.

„Вълнувам се да поема тази нова роля в семейството на Макларън Рейсинг. Прекарах много време с отбора от F1. Преди това карах в свободни тренировки и участвах в няколко теста. Винаги съм казвал, че никога не е лош ден, когато имаш възможност да се качиш в автомобил от F1. Затова очаквам с нетърпение да се присъединя към групата на резервните пилоти за следващата година, наред с пилотските ми задължения в Ероу Макларън. Благодаря на Андреа и Зак за тази чудесна възможност“, сподели О’Уорд.

Младият мексиканец финишира на четвърто място в тазгодишната кампания в Индикар. О’Уорд записа 7 подиума и бе най-предно класираният състезател на Ероу Макларън. В кариерата си той има 4 спечелени старта в Индикар.

О’Уорд ще споделя ролята на резервен пилот с Рио Хиракава. Японецът бе привлечен по-рано тази година. Идването на Хиракава потвърди близките взаимоотношения между Тойота и Макларън. Разбира се, Хиракава ще продължи да изпълнява ангажиментите си в WEC.