Начало Рали Ожие излезе начело в Италия

Ожие излезе начело в Италия

37
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие излезе начело в рали Сардиния в Италия. Съотборникът му във Фолксваген Яри-Мати Латвала, който водеше от петия етап на надпреварата, трябваше да сменя колело. Финландецът загуби толкова време, че не само Ожие, но и Мадс Остберг (Ситроен) излезе пред него.

Латвала все пак завърши втория ден на трета позиция, а четвърти е Андреас Микелсен с третото Поло R WRC, който преодоля проблем с амортисьор. Авансът на Ожие е голям – 1:40.2 мин, Яри-Мати е на около 22 секунди зад Остберг.

Какъв ден! – възкликна Ожие в края на съботната битка. – Мисля, че с Яри-Мати направихме добро шоу за феновете. И двамата карахме на лимита. Той даде фантастично време в първата отсечка, след това аз наваксах. Накрая ни се обадиха, че е изгубил време и ние спряхме да рискуваме толкова. Сега сме в страхотна позиция да спечелим отново ралито. Но ни предстоят четири трудни етапа без сервиз, което изисква максимална концентрация.

Норвежкият пилот на Ситроен пък сподели, че в началото е бил особено внимателен по етапите:

И дума не можеше да става за поемане на рискове. Второто ни място показва, че стратегията е правилна. Имаме доста сериозен аванс спрямо третата позиция, а и все още има какво да подобрим в представянето си. Просто трябва да продължим и да стигнем финала на ралито!

Латвала философски прие случилото се и каза, че надпреварата още не е приключила. Той е убеден, че може да си върне поне втора позиция.

Разочарован съм, разбира се, че вече нямам шанс да спечеля. Но денят не премина по план. Във втората отсечка загубихме време заради фалшив алармен сигнал – оказа се дефектен сензор. Предупреждението бе, че водата достига критично висока температура, но като спряхме, то изчезна и продължихме. Следобед излязох настрани в началото на 60-километровата отсечка и повредих едно от задните си колела. Загубихме около две минути, докато го сменим – обясни Яри-Мати.

Микелсен също е готов за битка през последния ден, убеден, че подиумът все още е достижим.

Пета позиция във временното генерално класиране заема Елфин Еванс, следван от Мартин Прокоп, Хенинг Солберг, Халид ал Касими, Лоренцо Бертели, Бернардо Соуса и т.н.