Начало Rally Ожие преследва Еванс след завъртане и спукана гума в Монте Карло

Ожие преследва Еванс след завъртане и спукана гума в Монте Карло

951
0

Себастиен Ожие спечели две от сутрешните три петъчни отсечки и изглеждаше като че ли контролира темпото в рали Монте Карло, първи кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2021 г. В шестата състезателна дистанция обаче седемкратният световен шампион загуби повече от половин минута заради спукана предна лява гума и завъртане. Французинът отиде трети, но натисна в края на деня, взе втората позиция и се приближи на 7,4 сек до съотборника си в Тойота Елфин Еванс.

„Тук съм, за да спечеля рали Монте Карло и ще сторя всичко по силите си, за да го направя“, заяви Ожие

„Дотук темпото ни бе страхотно, ако не броим вчерашния проблем със спирачките и днешните грижи със спуканата гума. Трябва да продължим да натискаме. Както направих в последната отсечка за деня, тъй като бях наистина ядосан. Условията бяха трудни, валеше много, а бяхме с една гума с шипове. (Ярис WRC-то на Ожие бе с три зимни гуми и една с шипове – б.а.) Само след няколко километра задната част се дестабилизира.“

Изборът на гуми бе труден, тъй като условията през целия петък се променяха непрекъснато. Ранните отсечки сутринта бяха на мокра и заледена настилка. Следобед дъждът постепенно се усилваше, а всяко излизане от трасето нанасяше повече кал по асфалта. Денят не се размина без сериозен удар. Пиер-Луи Лубе се изпързаля и разби Хюндая си встрани от пътя. Пилотът и навигаторът му Венсан Ланде са невредими след удара. Автомобилът препречваше половината път и състезателят известно време показваше на идващите след него коли, че трябва да се пазят.

Еванс каза, че увереността не му стига съвсем, за да натисне до край.

„Липсва ми последната частица, когато условията станат по-екстремни и е хлъзгаво. Тогава не съм достатъчно уверен, за да натисна. Себ направи фантастичен ден. Пое много рискове, докато аз вероятно не заложих достатъчно. Знаем, че да си пръв на пътя дава малко предимство, но не и 16 секунди…“, отбеляза уелсецът, имайки предвид огромното наваксване, което постигна Ожие.

От Танак е трети, на 25,3 сек зад Еванс. Естонецът губеше мощност през първата половина на деня

Той каза, че му е било трудно да прецени къде колко да натисне заради непрекъснато променящото се сцепление.

„Дадох най-доброто от себе си, но на моменти ми липсва увереност и сега не е моментът да се правя на герой. В последните отсечки следобед нямах и достатъчно видимост, тъй като предното стъкло се изпоти“, добави Танак.

Кале Рованпера зае четвъртата позиция, след като и той имаше излитане от пътя, както и 10 секунди наказание за късно явяване за старта на четвъртата отсечка.

Тиери Нювил се бори с колата си заради недобър избор на гуми. Той и Дани Сордо с третия i20 Coupe WRC заеха пето и шесто място.