Начало WRC News Ожие води в Хърватия пред Еванс и Нювил

Ожие води в Хърватия пред Еванс и Нювил

487
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие излезе начело в рали Хърватия в началото на втория ден и приключи съботата пръв в генералното класиране на третия кръг от световния шампионат за 2021 г. На 6,9 сек зад пилота на Тойота е съотборникът му Елфин Еванс. Тиери Нювил, който водеше след първия ден от състезанието, изостана до третата позиция. Състезателят на Хюндай опита да атакува следобед и се доближи на 3,5 сек до уелсеца.

Ожие кара тактически, след като излезе начело и внимаваше по маршрута.

„Сутринта беше много добра. Някои секции се оказаха доста мръсни и хлъзгави, но не бе нещо неочаквано. Беше удоволствие да се кара колата. По средата на ралито не беше време да се отпускаме. В 13-ата отсечка се оказа, че имам спукана гума. През последните два километра в нея не беше останал никакъв въздух.“

„Като цяло обаче това бе единственият ни проблем и можем да сме доволни. Ритъмът бе добър“, коментира Ожие

Еванс каза, че битката е била ожесточена през целия ден.

„И днес условията бяха сложни, пътищата – мръсни и може би просто не бяхме достатъчно смели в първата следобедна отсечка. Всичко е възможно утре, когато ще натиснем“, допълни той.

Нювил сподели, че е имал проблем с крик, не е могъл да смени гумите си и е изкарал целия следобед с един комплект.

„Накрая нищо не беше останало от тях. Опитахме да атакуваме, но беше трудно“, добави белгиецът.

Сериозно впечатление в събота направи Адриен Фурмо, за когото рали Хърватия е дебют с WRC автомобил. Зад волана на Форд Фиеста WRC французинът записа няколко страхотни времена. В 9-ата и 13-ата отсечка бе втори, изпреварен единствено от Ожие и Нювил.

„Думи нямам!“, радваше се 25-годишният пилот. „Ще ви издам тайната: Фиеста-та е страхотна. Чувството е страхотно. Денят едва приключи, а нямам търпение за утре. Бузите ме болят, толкова много се усмихвах днес.“


На няколко пъти през деня имаше прекъсвания и забавяния заради проблеми с публиката. Ситуацията в Хърватия е особено странна, тъй като официално ралито се провежда без зрители. Неофициално обаче около трасето има стотици фенове, много от които не спазват особено строго и противоепидемичните мерки. Те обаче наблюдават старт от WRC безплатно, тъй като билети не се продаваха.