Начало WRC News Ожие все по-близо до победата в рали Сардиния

Ожие все по-близо до победата в рали Сардиния

236
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие остана начело след края на втория ден на рали Сардиния. Пилотът на Тойота е все по-близо до успеха в надпреварата на прочутия италиански остров. Ожие има преднина от 17.1 сек. спрямо От Танак от Хюндай. Третото място продължава да се държи от другия пилот на Хюндай Дани Сордо.

Рали Сардиния е шести кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по тежките чакълени пътища около град Олбия на известния италиански остров

Днес се проведе най-дългият ден от тазгодишното издание на рали Сардиния. Екипажите от различните класове от WRC изминаха осем етапа по тежките и каменисти чакълени пътища в Сардиния.

Ожие се представи на ниво и през днешния ден. Осемкратният WRC шампион ще стартира утре с аванс от 17.1 сек. пред Танак. Всичко това се случи в един доста бурен ден,  който се смениха четири водачи в класирането. Също така лидерът в шампионата Тиери Нювил отпадна след инцидент.

Първоначално късметът бе благосклонен към Танак. Естонецът поведе заради проблемите на Ожие с гумите. Французинът беше принуден да използва един и същ комплект гуми на Пирели доста по-неравни и абразивни етапа. В средата на деня Ожие изостана на около 4 сек. спрямо Танак.

В следобедните етапи на рали Сардиния Ожие натисна доста сериозно. Французинът се върна начело след само един етап и продължи да бъде най-бърз. В същото време Танак започна да намаля темпото и да кара по-внимателно. Естонецът е един от претендентите за тазгодишния шампионат

Утре Ожие може да запише трети пореден успех за сезон 2024 в WRC след тези в Хърватия и Португалия. Това може да затвърди мястото на французина като най-успешния пилот в историята на Рали Сардиния.

„Денят беше положителен, а следобедът – още по-положителен“, усмихна се Ожие. „Сутрешните етапи бяха много тежки, но следобедът ми хареса много повече. Беше удоволствие да управлявам автомобила.“

Нювил пристигна в Сардиния с 24 точки преднина в шампионата пред Елфин Еванс. По всичко изглеждаше, че белгиецът ще увеличи тази разлика, след като се изкачи от пето на трето място в началото на днешния ден. Надеждите му за подиум обаче се провалиха, когато той не прецени правилно точката на спиране в осмия етап удари своя Хюндай i20 N и се оттегли.

Отпадането на Нювил позволи на Такамото Кацута да заеме последното място на подиума. Пилотът на Тойота получи повреда в окачването в деветия етап и загуби много време.

Целия този хаос позволи на Дани Сордо да заеме третото място. Опитният испанец изостава с повече от 2 мин. спрямо Ожие и Такан. Четвърти е Елфин Еванс. Състезателят на Тойота минимализира щетите след проблемите през вчерашния ден. Петото място е за Грегоар Мюнстер от тима на М-Спорт Форд. Местата до топ 10 са заети от представителите на WRC2 Сами Паяри (Тойота), Йоан Росел (Ситроен), Ян Соланс (Тойота) и Кайетан Кайетанович и Мартин Прокоп с автомобили на Шкода. Извън топ 10 са Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Николай Грязин със Ситроен.