Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели очаква по-малко спирания в бокса през сезон 2017 в F1

Пирели очаква по-малко спирания в бокса през сезон 2017 в F1

40
0

Пирели очаква по-малко спирания в бокса през сезон 2017 г. във Формула 1. Спортният директор на доставчика на гуми Пол Хембри обясни по време на шоуто на Аутоспорт в Бирмингам, че нивата на износване ще бъдат значително намаление в сравнение с последните няколко години.

„Разликата (в представянето) на отделните типове гуми също ще бъде доста редуцирана. Така че според мен стратегиите ще се променят много”, обясни Хембри пред Ройтерс. „Това означава по-малко спирания в бокса или следване на тенденция, която всъщност наблюдаваме през последните две години. Почти съм сигурен, че ще има повече надпревари с по един бокс.”

Гумите на Пирели за Формула 1 през 2017 г. са по-широки. Специалистите очакват те да са с 25% повече сцепление, по-висока термална стабилност и като цяло да са по-издръжливи. Всички тези фактори би трябвало да доведат до по-малко спирания в питовете. През 2016 г. пилотите от Формула 1 правиха средно по 2 питстопа на състезание. В Китай броят боксове на пилот бе три.

Хембри обясни също така, че първите тествани прототипи на Пирели (според изискванията за 2017-та) били толкова консервативни, че можели да изкарат три последователни надпревари. Той допълни, че все още има риск новите гуми да бъдат толкова критикувани, колкото и старите: „Ние ще седим тук, а вие ще ни питате: „Как се чувства Пирели сега при толкова скучни състезание, без изпреварвания и спирания в бокса?” Този сценарий ни е добре познат. Но в продължение на шест години ние вършим това, което се иска от нас. Бе ни поставено различно предизвикателство и се постарахме да му отговорим.”

Хембри каза още, че няма гаранция за съвпадение между реалните резултати на колите за новия сезон и получените при симулации данни. Според него картината за поведението на гумите и автомобилите ще е по-ясна най-рано около третия старт за сезона в Бахрейн.

Спортният шеф на Пирели добави също така, че ако новата аеродинамика на болидите намали турбуленцията за намиращи се зад тях коли, то това би помогнало за подобряване на надпреварите и увеличаване на възможностите за изпреварвания. В същото време обаче не бива да се забравя, че повече завои ще бъдат взимани на пълна скорост, поради което пък ще е по-трудно да настигнеш достатъчно съперник, за да опиташ атака за задминаване.

В Пирели са доволни от промените в правилата за тестове конкретно на гуми, след като години наред настояваха за повече изпитания. Хембри отбеляза и изключително положителната реакция от страна на феновете към новите типове: „Ще видите, че няма нито един негативен коментар, ако четете какво пишат хората. Всички харесват гумите и казват, че изглеждат агресивни и драматични. Това е много положителна стъпка на Формула 1 в чисто визуална насока. Сега само трябва да се добави малко шум.”