Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пет различни стратегии използваха пилотите в топ 6 в Австралия

Пет различни стратегии използваха пилотите в топ 6 в Австралия

13
0

Пилотите в топ 6 на Гран при на Австралия използваха пет различни стратегии по време на първия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2016 г. Нико Розберг спечели надпреварата, след него се нареди съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън, а трети е Себастиан Фетел (Ферари).

Надпреварата в Мелбърн бе първата, проведена при новите правила за гумите в F1. Отборите вече разполагат с три типа смеси за суха писта по време на състезателен уикенд. 8 пилоти използваха всички 3 налични варианти – медиум, софт и суперсофт. Мерцедес и Ферари заложиха на различни стратегии: съответно суперсофт-софт-медиум за Нико, суперсофт-медиум-медиум за Хамилтън и суперсофт-суперсофт-суперсофт-софт за Фетел.

„Състезанието започна и приключи с тактическа битка при гумите, като трябва да се има предвид, че червеният флаг в 18-ия тур на практика го рестартира, тъй като отборите имаха право да сменят гуми”, коментира спортният директор на Пирели Пол Хембри. „Ферари и Мерцедес тръгнаха с използван суперсофт, но след това заложиха да различни стратегии. Това е доказателство, че новите правила помогнаха за създаването на различни варианти. Битката в челото бе страхотна. По-назад Ромен Грожан записа отлично шесто място в дебюта на Хаас, като на практика изобщо не прави питстоп: той тръгна със софт и сложи медиум по време на прекъсването, едно наистина вдъхновено решение. Същата стратегия използва и Валтери Ботас.”

Най-дълги серии обиколки

медиум

Хамилтън – Магнусен

41 об.

софт

Рикиардо

24

суперсофт

Фетел

17

Най-добри времена с отделните типове

медиум

софт

Суперсофт

Розберг 1:30.557

Фетел 1:30.137

Рикиардо 1:28.997

Хамилтън 1:30.646

Рикиардо 1:31.278

Фетел 1:29.951

Верстапен 1:31.516

Розберг 1:31.298

Райконен 1:30.701

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter