Начало Автомобили Пътешествие около света за малко повече от 80 дни с Skoda Rapid

Пътешествие около света за малко повече от 80 дни с Skoda Rapid

72
0

Skoda отбеляза 80-ата годишнина от забележителното пътешествие на Skoda Rapid около света. Братислав Ян Прохазка и Яндрич Кубиаш успяват да осъществят пътуването за 97 дни, през 44 от които карат. Двамата изминават средно 630 километра дневно, демонстрирайки здравината и възможностите на автомобила.

„Околосветското пътешествие на Прохазка и Кубиаш е изисквало много и от хората, и от колата”, разказва шефът на музея на Skoda Андреа Фридлова. „Успехът на пътуването демонстрира изключителното представяне и качеството на автомобилите Skoda от онова време. Прохазка и Кубиаш имат огромна заслуга за популяризирането на марката в глобален мащаб през 30-те години на миналия век.”

Пътешествието започва в Прага на 25 април 1936 г. Прохазка (1897-1971) е пражки предприемач и оглавява експедицията. Заедно с Кубиаш той възлага надеждите си да обиколи света на Skoda Rapid 1,4 л, с 4-цилиндров двигател 23 kW (31 к.с.). Rapid е правилният избор за пътуването, тъй като голяма част от пътищата са чакълени. Придвижването с кораби и митническите процедури отнемат53 дни.

Прохазка и Кубиаш преминават през Германия, Полша, Литва, Латвия и територията на бившия Съветски съюз. От Москва отиват в Баку (Азербайджан), след което почиват един ден в Калуга, където в наши дни има завод на Skoda – там се произвежда съвременният вариант на Rapid.

След преминаването на Каспийско море пътешествието продължава през Иран, където екипажът попада в пясъчна буря. Заради загубеното време се налага отсечката от Куета (Пакистан) до Мумбай (Индия) – близо 1400 километра – да бъде взета само за три дни, за да успеят Прохазка и Кубиаш да хванат ферибота за Шри Ланка. След като преминават през Малайзия и Сингапур пътешествениците се качват на кораб и през Хонконг и Шанхай стигат до Кобе (Япония). Следват Хонолулу и Сан Франциско, откъдето за 100 часа и 55 минути покриват 5300 километра и пристигат в Ню Йорк. После се връщат в Европа, като последният етап започва от Шербург, преминава през Париж, Нюрнберг и пътешествениците се завръщат в Прага. Прекосени са общо 15 държави на Стария континент, в Азия и Северна Америка. Автомобилът покрива 27 700 км, като най-дългият му дневен преход възлиза на 1000 км, а най-късият – 50. Изразходвани са 2820 литра гориво, като средният разход е 10,2 л на 100 км.