Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Повреда на скоростна кутия спряла Алонсо във втората сесия

Повреда на скоростна кутия спряла Алонсо във втората сесия

63
0

Повреда на скоростна кутия, а не на задвижващата система, била причината за спирането на Фернандо Алонсо във втората свободна тренировка за Гран при на Азербайджан.

Испанският пилот спря на трасето с репликата „Двигател. Двигател” по радиото. Рейсинг директорът Ерик Булие обясни впоследствие, че проблемът бил в скоростната кутия, която била натрупала много километри. Той допълни, че Макларън работи по различна от обичайната си програма, имайки предвид наказанията на пилотите си за сменени в агрегатите компоненти.

„Решихме да третираме петъка като интензивна тест сесия. Това, разбира се, не означава, че пренебрегваме надпреварата, но приложихме различен подход”, каза още Булие.

Алонсо допълни обяснението за програмата: „Тествахме някои неща и в двете тренировки, с различни нива на аеропритискане, събирайки информация за утре. Щофел [Вандоорн] работи по гумите и бе с повече гориво, което ни помогна да вземем полезни решения за стратегията.”

„Пистата бе сложна за овладяване. Гумите изстиваха на правите и при натискане на спирачките колелата внезапно блокираха, а колата продължаваше напред. Видяхме колко болида изхвърчаха от трасето – основно, защото всички търсят лимитите си в петък. Мисля, че утре няма да има толкова проблеми, а в неделя ще са още по-малко.”

„Загубих половин час през втората сесия, така че утре ще трябва да направя някоя серии с повече гориво, за да наваксам с програмата. Така или иначе ще стартираме от дъното на грида, ще работим спокойно в квалификацията.”

Вандоорн пък сподели, че подготвителната работа в симулатора му е помогнала да научи трасето по-бързо.