Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Прекратяването на процеса срещу Екълстоун вреди на репутацията на немската правосъдна система

Прекратяването на процеса срещу Екълстоун вреди на репутацията на немската правосъдна система

61
0
Бърни Екълстоун

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че е „малко идиот” да се съгласи да плати 100 милиона долара, за да бъде прекратен процесът срещу него. В същото време практическото му оневиняване бе определено като нанасящо тежка вреда на немската правосъдна система.

Делото приключи, след като мюнхенската прокуратура се споразумя с 83-годишния англичанин. То започна през април след двегодишно разследване. Обвинението се опитваше да докаже, че парите, които Бърни бе платил на бившия банкер Герхард Грибковски, са подкуп. Самият Екълстоун не отрече превода на сумата от 44 млн. долара, но в нито един момент не призна, че е подкуп. Грибковски бе осъден на осем и половина години затвор за приемането на парите. Бърни можеше да получи присъда до 10 години затвор, ако процесът не бе прекратен.

В крайна сметка това бяха три години и половина мъка, пътувания, срещи с адвокати и Господ знае какво още. Хубаво е, че всичко приключи. Този процес се провеждаше по два дни в седмицата и щеше да продължи до октомври. Не е лесно да се справяш с подобно нещо и непрекъснато да се разправяш с адвокати, ако се мъчиш да управляваш бизнес. Станалото е и добро, и лошо. Хубавото е, че съдията ме оправда и заяви, че те (обвинението – б.р.) всъщност нямат доказателства. Така че съм малко идиот да се споразумявам, тъй като всъщност се разбрахме не със съдията, а с прокуратурата. Както и да е, всичко приключи. Доволен съм, нещата са наред. Сега мога да си върша работата, която мога най-добре, а тя е да управлявам F1. Още три месеца (дело) щяха да се отразят зле. Работех през уикендите, за да наваксам изпуснатото през седмицата. Не съм забелязал особена разлика, но сигурно е имало отражение – заяви Екълстоун пред Прес Асоусиейшън.

Четири часа след обявяване на споразумението той вече бил в офиса си в Лондон. Парите трябва да бъдат преведени в рамките на една седмица. 99 милиона долара ще постъпят в хазната на провинция Бавария, а 1 милион ще бъде дарен за благотворителност. След това процесът ще бъде официално прекратен.

От прокуратурата в Мюнхен обясниха, че са базирали решението си отчасти на възрастта на обвиняемия и отчасти – на желанието му да сътрудничи. В изявлението на съда пък се посочва, че съществува „значително съмнение” дали Екълстоун е бил наясно с позицията на Грибковски в БайернLB по времето, когато му е дал въпросните 44 милиона долара.

Споразумението пък е с най-високата сума в историята на немското правосъдие по криминално обвинение. То бе прието като крайно противоречиво. Бившият правосъден министър Сабине Лойтозер-Шнаренбергер например заяви, че решението „е в разрез с духа и целта на правосъдната ни (на Германия – б.р.) система. Тя допълни, че то я изпълва със сериозно безпокойство. Според нея договорената сума сочи наличието на сериозни доказателства за закононарушение и в такъв случай не би трябвало да има почва за преговори.

Параграф 153 А от немския наказателен кодекс, позволяващ уреждането на случаи по такъв начин, е използван в над 100 000 случая на година. Въпросът обаче е дали подобно дело е приравнимо със случаи от типа на пътуване без билет в градския транспорт.

83-годишният англичанин сега е свободен човек, но не защото мюнхенският съд го намери за невинен, нямаше реална присъда. Делото му бе прекратено срещу рекордните 100 милиона долара. В законов смисъл досието му бе напълно изчистено. В същото време човекът, който той подкупи, е в затвора – пише в анализ на Дойче Веле. – Присъда е точно това, което Екълстоун трябваше да очаква. Поне такава, която да му струва поста на ръководител във Формула 1. Той самият може да смята. Това споразумение е сделката на живота му. Но вредата върху репутацията на немската правосъдна система е изключително голяма. Мнозина сега ще повярват, че богатите могат да си купят свободата. По принцип над 100 000 случая на година се прекратяват срещу парично плащане. Но става дума за пътни нарушения или дребни кражби. Тази вратичка не би трябвало да се използва в случаите на сериозни престъпления.

В публикацията се посочва още, че това не е първото противоречиво решение на немски съд. През 2006 г. същата точка е използвана за прекратяване на процеса срещу бившия шеф на Дойче Банк Йозеф Акерман и бившия главен изпълнителен директор на Манесман Клаус Езер. Споразумението тогава обаче е само за 5,8 млн. евро.

В крайна сметка, обвиняемите по този процес далеч не бяха толкова заможни, колкото Еклъстоун – е саркастичният коментар в Дойче Веле.

Личното състояние на Бърни е 4,2 милиарда долара според списание Форбс.