Начало Formula E News Показаха как ще изглеждат болидите във Формула Е от следващия сезон

Показаха как ще изглеждат болидите във Формула Е от следващия сезон

40
0

Формула Е показа за първи път концепцията за новото поколение болиди в шампионата за сезон 2017/18, след като търга за снабдяването с новите шасита спечели компанията Spark Racing Technology. Тя се занимава със създаването на хибридни и напълно електрически системи. Неин съсобственик е доскорошният спортен шеф на Рено във Формула 1 Фредерик Васьор.

Настоящата концепция все още е в начален стадий, към която впоследствие ще бъдат добавени и други компоненти, но вече в нея е внедрен защитния кокпит от типа ероскрийн, тествана миналия сезон и във Формула 1 от екипа на Ред Бул. В F1 повече се тества варианта halo, чието въвеждане обаче засега беше отложено.

Spark ще работи по шасито в техническо партньорство с Далара, като ръководителите на компаниите са се фокусирали върху автономността на болидите вместо върху скоростта. Включването на нови материали се очаква да доведе до намаляване на теглото на шасито с 40 килограма. Това се налага, за да се спести тегло за по-тежките батерии, които ще бъдат въведени от следващия сезон.

Те ще бъдат доставяни от Mclaren Technologies и вече ще са капацитет 54 KW, вместо досегашните 28. Така колите ще могат да изкарат около 45 минути на пълна скорост и така бъде избегнат задължителния сега питстоп за смяна на колите, поради свършването на енергията в батериите.  

Аеродинамиката също е в центъра на вниманието на дизайнерите с увеличена ефективност. Отборите ще излязат с повече детайли по време на пресконференциите за предстоящото еГран При на Буенос Айрес идния уикенд, докато официалната премиера на болида се очаква да бъде около края на настоящия сезон.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.