Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шансът Фолксваген Груп да влезе в F1 става по-реален

Шансът Фолксваген Груп да влезе в F1 става по-реален

57
0

Шансът Фолксваген Груп да влезе във Формула 1 става по-реален заради вътрешна борба за власт в концерна, при която Фердинанд Пийх губи влиянието си.

Според информация на motorsport.com 78-годишният председател на концерна на практика е бил изолиран от изпълнителния комитет на надзорния съвет, който е препоръчал на CEO-то Мартин Винтеркорн да бъде предложен нов договор от 2016 г. нататък. Двамата водели борба помежду си и вследствие на действия от страна на Пийх, целящи отстраняването на Винтеркорн, миналата седмица била свикана извънредна среща, на която въпросът да бъде разрешен.

При това положение има вероятност проучванията за влизане във Формула 1 да се върнат на дневен ред. Основната пречка, поради която възможността за присъединяване на Фолксваген Груп към Гран при винаги е била изключвана, бе неприязънта на Пийх към Бърни Екълстоун. Председателят на Фолксваген Груп бе заявил, че докато англичанинът управлява спорта, кракът му няма да стъпи в F1. Смята, че Екълстоун също не харесва Пийх. 84-годишният Бърни обаче каза по време на уикенда в Бахрейн, че би се оттеглил, ако Ауди го поиска като условие за влизане във Формула 1.

Това обаче не е единствената марка от концерна, проучвала възможността да участва в Гран при. Според motorsport.com Сузуки и Бугати също са провели такива изследвания през последните години.

„Ако компанията е в челото на автомобилната индустрия, мога да си ни представя да се състезаваме във Формула 1 през 2018 г. Имаме достатъчно марки, за да се справим”, заяви през 2011 г. директорът на Бентли и Бугати Волфганг Дюрхаймер пред немското издание ams.

Вследствие на последните решения пък Пийх ще трябва да освободи ролята си на председател на изпълнителния комитет през 2017 г. Изместването на влиянието в управленските органи на концерна обаче може да доведе до преразглеждане на програмата за автомобилен спорт още преди това реално да се случи. Промени могат да бъдат въведени още през следващите 18 месеца.

Винтеркорн стана главен изпълнителен директор на VW Груп през 2007 г., поемайки поста от Бернд Пишецридер. Преди това бе председател на борда на Ауди. Слави се като голям поддръжник на спортните проекти.