Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Падокът: F1 ще загуби много с напускането на Маса

Падокът: F1 ще загуби много с напускането на Маса

77
0

Новината за това, че Фелипе Маса напуска Формула 1 в края на сезон 2016 г., бе посрещната емоционално в падока на пистата Монца. Бразилският пилот е сред най-обичаните състезатели и добри пожелания към него отправиха бившите му отбори, голяма част от колегите му, журналисти и куп членове на екипите.

Може би най-емоционалният коментар бе на бившия шеф на пресофиса на Ферари Лука Колаяни:

„Тази сутрин Фелипе Маса обяви, че ще се оттегли от Формула 1 в края на настоящия сезон. Имах щастието и привилегията да напиша множество пресрилийси във връзка с негови състезания през почти всичките му сезони във Ферари, включително през годините, когато бе само тест пилот. Смятам, че мога да кажа, че спортът ще загуби много с неговото напускане. В среда като Формула 1 малцина са искрени, честни, открити и чисти като Фелипе – човек, който никога не се възгордя, превърна се в зрял мъж и баща, какъвто всяко дете иска да има. Голяма част от това се дължи на семейството му – това, в което се е родил и това, което днес споделя всеки момент от живота му. Радостта в очите на сина му Фелипиньо, докато играе футбол в падока или кара картинг на терасата на дома им е символ на красотата у семейство Маса.

Изживях множество спортни моменти редом с него. Доста от тях бяха прекрасни, други – лоши, като инцидента в Будапеща през 2009 г. или станалото на Интерлагос през 2008-ма. Малцина са демонстрирали отборен дух като Фелипе през годините във Ферари, а това е качество, означаващо повече от много полпозишъни и победи. Достойнството, което демонстрира в трудни мигове, трябва да служи за пример – не само в F1, а в спорта и живота по принцип.

Днес аз имам една мечта. Преди 10 години Михаел [Шумахер] обяви оттеглянето си точно, след като спечели Гран при на Италия. Би било прекрасно тази приказка да се повтори. Фелипе изпревари времето си и ако някой може да превръща мечтите в действителност, то това е той.”