Начало Автомобили Президентът на ФИА Жан Тод стана Доктор хонорис кауза на НСА

Президентът на ФИА Жан Тод стана Доктор хонорис кауза на НСА

243
0

Президентът на ФИА Жан Тод пристигна днес в България, във връзка с честването на 60-годишнината на Съюза на българските автомобилисти, 60-годишнината на Сектор „Авто-Мото“ в НСА и 75 години от създаването на Спортната академия.

В Академията президентът на автомобилната централа даде пресконференция в НСА, като основните теми, бяха безопасността на движението и автомобилния спорт, както и бъдещето му у нас. След това Жан Тод дойде облечен в тога в Аула Максима на Национална спортна академия „Васил Левски“, придружен от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, председателя на СБА инж. Емил Панчев и други официални лица.

В аулата, пред стотици преподаватели, студенти, гости, хора на бизнеса, политици и журналисти, бе прочетена кратка биографична справка за бившия автомобилен състезател, мениджър, шеф на едни от най-успелите отбори при ралитата, прототипите и Формула 1, президент на ФИА и делегат на ООН по безопасността на движението. След това Жан Тод бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“, лично от ректора  проф. Гешев, който прочете и решението на Академичния съвет на НСА. Поздравления към Жан Тод поднесоха министъра на младежта и спорта Красен Кралев, президента на БФАС Владимир Илиев и депутата Весела Лечева.

След церемонията, Жан Тод направи първата си изява като „Доктор хонорис кауза“ и изнесе публична лекция на тема „Социалната отговорност на спортните шампиони и спортни организации по примера на кампанията на ФИА – 3500 живота“. В нея той изтъкна, че във ФИА членуват 245 клуба от 143 държави с над 80 млн. души. Още от създаването на федерацията през 1904 г., една от основните цели е била безопасността на движението. Тя се подобрява непрекъснато с развитието на технологиите, като целта на организацията е да осигури безопасност в моторните спортове, но и не само там.

Сега ФИА по думите на нейния президент е глобална организация, която не само насърчава автомобилния спорт, но и се грижи за безопасността и устойчивата достъпна мобилност за всички участници в движението по цял свят. Президентът изтъкна, че всяка година по пътищата загиват 1 250 000 души, около 50 милиона са пострадалите, а над 92% от загиналите са в развиващите се страни. Освен с автомобили, на пътя най-уязвими са мотоциклетистите, велосипедистите и пешеходците. И това са предимно млади хора.

Тод бе доста добре запознат и с печалната статистика за жертвите у нас. Но изтъка, че е видял големите билбордове в София, свързани с подкрепата на „Манифеста на ФИА за глобална пътна безопасност # 3500 живота“. В нея са включени много известни личности и спортисти, включително и пилоти от Формула 1 като Фернандо Алонсо, Фелипе Маса и Нико Розберг, както и трикратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес, тенисистът Рафаел Надал и др. Цифрата 3500 са хората, които всеки ден губят живота си на пътя, следствие на инциденти. Целта на всички, работещи в тази насока е да се намали броя на жертвите по пътищата.

На лекцията присъстваха много настоящи и бивши български автомобилни състезатели като личния приятел на Жан Тод – легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, Калчо Хинов, Димитър Илиев,  Ясен Попов,  Илиян Топлодолски, Борислав Димитров, Николай Мончев, Атанас Божилов, Николай Кортелов, Милен Узунов, Петър Лефтеров, Григор Григоров, Иван Влъчков и др. Имаше и много представители на структурите на СБА от страната. Всички с интерес изслушаха лекцията на Жан Тод.