Начало Други Победа и второ място за Георги Дончев в Endurance надпреварите на Ошерслебен

Победа и второ място за Георги Дончев в Endurance надпреварите на Ошерслебен

107
0

Зрелищни битки за позиции, неспортменска игра на опонентите и важни уроци белязаха четвъртия кръг от Porsche Sports Cup Германия за Георги Дончев. Въпреки това обаче българският пилот се справи с предизвикателствата и резултатите на пистата Ошерслебен не закъсняха.

В петъчния ден Дончев вървеше с отлично темпо в тренировките, но предизвикателствата пред нашия пилот във втория ден далеч не бяха толкова лесни. Квалификацията за спринтовете започна с доста трафик, а разлята течност от един от автомобилите на пистата дори предизвика завъртане на GT3 Cup колата с номер 168 и Георги на косъм се отърва от сериозен инцидент, излитайки непосредствено преди последния завой на 3.7-километровата писта.

С една бърза обиколка в края на квалификацията Дончев успя да запише 8-мо време за стартовата решетка и 6-то място в класа. Заради наказание от техническата инспекция в предишния кръг (5 мм по-малка височина на шасито от позволеното), колата му бе изпратена 10 позиции назад на грида.

Критичните моменти тепърва започнаха – зловещ инцидент смаза две от колите напред в колоната, а Дончев се отърва на косъм. „Мислех си, че това беше! След като се разминах с първата кола, завъртяна на пистата, и се натъкнах на втората в тревата, бях сигурен, че няма как да ми се размине. Имаше разпилени части от цялата писта, които в продължение на половината състезание маршалите не можеха да отстранят. Минавахме покрай пружини и други части от колите на пострадалите, а на средата на трасето имаше цял макферсон с колелото, стоящо все още на него, откъснати от едно от Поршетата“, сподели българският пилот.

Въпреки няколко неправомерни изпреварвания от опоненти по време на жълтите флагове, Георги си върна няколко позиции и финишира на 15-то място, което бе и стартовата му позиция за втория спринт, в който Георги достигна до 9-та позиция и 6-а в класа.

Отлична квалификация за Еndurance надпреварите в неделната сутрин отреди на Porsche-то с номер 168 втора стартова позиция, след GT3 R-а (автомобил от горния клас), каран от един от най-бързите пилоти в шампионата. След отличен старт конкурентите на Дончев от горния клас започнаха напълно безцеремонно да си проправят път, изблъсквайки го от пистата на местата, където R-овете имаха преимущество – на спирането и във първата фаза на бавните завои на пистата.

Така след като оцеля стоически на всичките удари и изблъсквания и с все още цяла кола, Георги отстъпи мястото си на Давид Ян, който продължи битката, уверено връщайки си позициите и достигайки до четвърта позиция в общото класиране и втора в класа, само зад автомобила на турския отбор Ток Спорт.

Във второто състезание R-овете вече бяха отпред и нечестна битка вече нямаше. Лека грешка на нашия пилот на втори завой му отне няколко позиции, но предавайки щафетата на Давид най-после българският отбор имаше малко шанс. Водачът катастрофира, а две от предходните коли бяха наказани по време на смените си, което доведе до уверен финал с трета позиция в генералното класиране и първо в класа, най-после до така жадувания подиум.

И така след мъжка битка, много нерви и уроци, Дончев си тръгна от Ошерслебен с едно първо и едно второ място за него и съотборника му Давид Ян за класирането в Porsche Sports Cup Endurance и с трудно извоювани ценни точки за Super Sports Cup. След четвъртия кръг тандемът е с второ място в генералното класиране за Porsche Sports Cup Endurance, едва на 24 точки от първенците от Ток Спорт, а Георги е на 9-то място в клас 5f от Super Sports Cup.

Пред българския пилот още тази седмица предстои ново предизвикателство. Утре той заминава за прочутото Нордшлайфе, където ще се заеме с лицензирането си за участие в състезания на „зеления ад“ участвайки в кръг от немския VLN шампионат.

В началото на септември пък ще го гледаме на легендарната Спа, а веднага след това на 15-и го очаква поредното издание на Lap Battle дните, този път на германския Билщерберг.