Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Потвърдиха завръщането на Гран при на Франция в F1 през 2018 г.

Потвърдиха завръщането на Гран при на Франция в F1 през 2018 г.

48
0
Гран при на Франция

Гран при на Франция ще се завърне в календара на Формула 1. Организаторите от пистата Пол Рикард потвърдиха официално, че са постигнали договорка за 5-годишен контракт. За благоприятния изход от преговорите помогнали ключови фигури в F1 като главния изпълнителен директор на Рено F1 Сирил Абитебул и рейсинг директора на Макларън Ерик Булие.

„Гордея се, че състезанието ще се върне в календара след 10-годишно отсъствие”, заяви президентът на регионалния съвет на провинция Кот д’Азур Кристиан Естроси. „Пред 2018 г. ще се навършат 10 години, откакто Гран при напусна страната ни. Завръщането е огромен успех за всички, работили по проекта. Знаем колко популярен е автомобилният спорт у нас. Ние сме посланици и носители на иновации, креативност, изследвания и развития. Затова и загубата на състезанието остави истински белег.”

Естроси посвети завръщането на Формула 1 във Франция на Жул Бианки: „Мислите ми са със семейството му, с баща му. Бих искал да спомена и други личности, които не познавам, но имат огромен принос за успехите на френския автомобилен спорт като Жан Бера.”

Генералният мениджър на Пол Рикар Стефан Клер обясни, че се полагат усилия за избягване на проблеми с трафика например, както и за привеждане на цялата инфраструктура на трасето в съответствие с изискванията на Гран при.

„Разговаряхме с експерти по технически въпроси и разходи. За Златната топка през 2015 г. мерките по отношение на трафика проработиха и ни позволиха да посрещнем 70 000 зрители. Този план със сигурност ще се развие, докато дойде време за Гран при на Франция през 2018 г.”, допълни Клер.

Надпреварата във Франция липсва от F1 календара от 2008 г., като за последно се провеждаше на пистата Маникур в Невер. На Пол Рикар са се състояли 14 старта – от 1971 до 1990 г.