Начало Картинг Победи за Гърков, Лора, Цолов и Арсов в 3-ия кръг на Националните...

Победи за Гърков, Лора, Цолов и Арсов в 3-ия кръг на Националните картинг серии

241
0

Любомир Гърков, Лора Христова, Никола Цолов и Данислав Арсов записаха победи в своите класове Rotax Senior/KZ Open, Rotax Junior/125 Open, Mini и Mini BG в третия кръг от Националните картинг серии, които се проведоха този уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил.

Гърков нямаше конкуренция в своя клас и спечели убедително и двете състезания днес. Втори в класирането за кръга се нареди Любомир Маринков, който завърши 3-и и 2-и събирайки 36 точки. Трета остана сестрата на Любо – Виктория Гъркова. Вики бе 4-а в първата надпревара, а във втората имаше сериозни технически проблеми и едва успя да потегли с 6 обиколки закъснение. Въпреки това тя стигна до финала 3-а, след като Марио Златков отпадна още в самото начало заради проблем със съединителя.

Най-силно обаче впечатли Лора Христова. Плевенчанката направи страхотно двойно изпреварване в първото състезание срещу Паоло Христов и Мартин Беков, за да завърши втора, зад Дейвид Митов. Състезанието бе спряно след страховита катастрофа на Беков, който излетя от последния завой и се заби в стената от гуми. Пилотът получи изкълчване на едната ръка.

Във второто Митов поведе, но Паоло бързо го изпревари. След това и Христова се справи с Дейвид и започна да настига водача. В последната обиколка тя предприе атака срещу Паоло от вътрешната страна на обратния завой в средата на трасето и успя да излезе начело. Успехът и предизвика бурни възгласи в бокса, а тя и баща и Пламен бяха изключително щастливи. Това е първа победа за Лора за кръга от няколко години. Тя събра 45 т., а Митов остана втори с 41 т.

В KZ състезания нямаше поради липса на достатъчно пилоти, но това не попречи на многократният ни шампион на писта Цветан Илиев да подкара машината си и да си припомни какво е да управляваш най-мощния картинг..

В Mini Никола Цолов записа две победи. В първата надпревара поведе потеглилият от полпозишън Николай Колев, но Цолов бе по-бърз и след изненадваща атака в последната бавна секция на пистата излезе начело. Драмата обаче се случи зад тях. За 3-ото място спореха Люсиян Савов и Константинос Нусупулос.  Първо Люис бе 3-и, но допусна гръцкият пилот да го изпревари. В края обаче Савов бе по-бърз и си върна 3-ото място. В последната обиколки обаче Нусупулос опита атака на обратния завой и изпусна машината от контрол, излитайки в зоната за сигурност. В ситуацията той си удари гърдите във волана, но за щастие не пострада.

Във второто състезание Цолов води от старта до финала, следван от Колев и Савов. След инцидента в първата надпревара, Нусупулос логично не участва във втората. Победител за кръга е Цолов, пред Колев и Люсиян.

В Mini BG също имаше драматични моменти. В първата надпревара поведе Юлиан Димитров, който направи по-добър стар от потеглилия от полпзишън Данислав Арсов. Последният обаче видимо бе по-бърз и с изпреварване на обратния завой в средната част на пистата поведе и до края на допусна Юли да го доближи. Трети и първи от академията стана Андрей Георгиев.

Във второто състезание Арсов поведе от полпозишън, но след това в хода на състезанието Юлиан го изпревари. Последва нова размяна на лидерството. 3 обиколки преди финала отново на обратния завой в средата Данислав направи успешна атака и финишира първи.

След финала официалните лица прецениха, че Арсов е изблъскал съперника си при последната атака и му наложиха наказание от 10 сек. Последва обжалване от страна на Арсов, което бе уважено и победата му беше върната. Христо Младенов стана 3-и и първи от академията, с която спечели и кръга за последната с равен брой точки с Андрей, но с по-добра обиколка.