Начало Други Почина Георги Янакиев

Почина Георги Янакиев

50
0

Днес на 73-годишна възраст от този свят си отиде Георги Янакиев – председател на Съюза на българските автомобилисти.

Коварна болест отне живота на дългогодишния председател на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). До своята кончина Георги Янакиев остана  председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Той беше човекът, който направи невероятно много за автомобилния спорт в България.

Янакиев е роден на 10 юни 1941 г. в Самоков. В моторните спортове влиза като състезател по мотокрос. Печели няколко титли на България, участва и печели отличия от международни състезания. Удостоен е със званието Майстор на спорта. През 1980 г. Янакиев става председател на БФАС. Под негово ръководство българският автомобилен спорт постига много успехи, рали България е с най-високия коефициент в Европа, у нас още две ралита печелят европейско признание. Самият Янакиев е избран в ръководството на ФИА и бе почетен вицепрезидент, а също и член на рали комисията към световната централа. Беше личен приятел с предишния президент на ФИА Макс Мозли и със сегашния – Жан Тод.

Под ръководството на Янакиев БФАС и нашата страна стават домакини на кръг от Световния рали шампионат (WRC) през 2010 г. с рали България. Това бе и една от големите мечти на Жоро като шеф на автомобилния спорт – да събере световния елит в рали спорта у нас. В същото време той ръководеше СБА и има огромен принос за запазването на авторитета и структурата на  Съюза.

След 31 години начело на БФАС на 18 октомври 2011 г. Янакиев се оттегли от поста президент на федерацията и остана само като председател на СБА, където бе избран през 1990 г. За принос към автомобилизма в България е удостоен с орден Стара планина, избран е за почетен гражданин на Самоков.

Екипът на сп. ClubS1 изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Георги Янакиев.

Почивай в мир, Жоро!