Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промените в правилата през последните години бяха с цел да ни забавят,...

Промените в правилата през последните години бяха с цел да ни забавят, заяви Хорнер

31
0

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер вярва, че трябва да бъде постигнато съгласие за размразяване на правилата за развитие на задвижващите системи във Формула 1, защото в предишни случаи правилникът бил променян с цел забавяне на ръководения от него екип.

– Ситуацията е много трудна, защото можеш да наваксаш, ако изоставаш с шасито – имаш възможност за развитие. При двигателите обаче се получи така, че бе замразена една незряла технология и на производителите е безкрайно трудно да се възстановят. През последните няколко години имаше промени в правилата, чиято цел бе да ни забавят – независимо дали говорим за обдухвани дифузьори, двойни дифузьори, подвижни елементи, карти за управление на двигатели и т.н. Нещо непрекъснато бе променяно. Сега обаче всичко относно моторите е замразено и е на практика невъзможно да се намали разликата спрямо съперниците – заяви англичанинът.

Мерцедес доминира през сезон 2014 г. във Формула 1 и вече спечели титлата при конструкторите. Два кръга преди края на шампионата пък само пилот на тима от Бракли може да вземе короната при състезателите. Ред Бул спечели двойни титли през последните четири сезона. Тази година отборът от Милтън Кийнс има три победи (спечелени от Даниел Рикиардо).

– Аз всъщност смятам, че тазгодишните постижения на тима са едни от най-големите ни успехи, като се има предвид откъде започнахме при предсезонните тестове – каза още Хорнер. – В настоящия етап сме единственият друг отбор в F1 с победа този сезон освен Мерцедес, втори в конструкторския шампионат и трети при пилотите – това е забележително възстановяване, като се има предвид, че на практика не правихме тренировки преди първия старт и колко голяма е разликата в мощността в сравнение с автомобилите със задвижваща система на Мерцедес.