Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Победа за Хамилтън в САЩ, британецът световен шампион за трети път ...

Победа за Хамилтън в САЩ, британецът световен шампион за трети път в кариерата си

39
0

Люис Хамилтън от екипа на Мерцедес спечели Гран при на САЩ и по този начин и третата световна титла при пилотите в кариерата си. Британският пилот на Мерцедес се изравни по титли с легенди във Формула 1 като Джеки Стюърт, Ники Лауда и Аертон Сена. 

На втора позиция се нареди Нико Розберг, който не успя да се възползва от своята първа позиция на старта, а трети остана Себастиян Фетел. След изключително интересно състезание само 12 болида завършиха състезанието, като останалите места в точките заеха Макс Верстапен (Торо Росо), Серхио Перес (Форс Индия), Карлос Сайнц (Торо Росо), Дженсън Бътън (Макларън), Пастор Малдонадо (Лотус), Фелипе Насър (Заубер) и Даниел Рикиардо (Ред Бул).

Всички пилоти стартираха в състезанието с гуми интермедия, след като трасето бе изсъхнало значително в сравнение с квалификацията. Люис Хамилтън притисна Розберг в първия завой, използвайки вътрешната част на завоя. Това действие на британеца позволи на двата болида на Ред Бул да изпреварят Розберг както и на Серхио Перес да минат пред германеца. Фетел пък от своя страна вече бе девети след като стартира от 13-а позиция. Розберг все пак успя да си върне една позиция, след като изпревари Перес.

След първата обиколка Хамилтън водеше с малка преднина пред Квят, Рикиардо бе трети, следван от Розберг, Перес, Хюлкенберг и Фетел, пробил си място до седмата позиция. Скоро пилотът на Ферари успя да изпревари и Хюлкенберг, който загуби позиции и спрямо Верстапен и Райконен.

На пистата обаче се появиха сигнали за виртуална кола за сигурност, причинени от сблъсък на Маса и Алонсо в първия завой. Веднага след рестарта Рикиардо бе изпреварен от Розберг, който скоро успя да се справи и с Данил Квят и да излезе втори. С изсъхването на трасето обаче болида на Мерцедес започна да работи по-зле от този на Ред Бул. Квят се опита да атакува Розберг, но без успех на последния завой. В същото време обаче Рикиардо успя да се справи значително по-бързо с германеца.

В 15-ата обиколка Рикиардо успя да излезе и начело след като се справи с Хамилтън. Три тура по-късно същото направи и Розберг. Квят също се приближи максимално до Хамилтън, който влезе в началото на 19-ата обиколка в бокса, за да сложи меки гуми. Рикиардо вече бе на седем секунди пред втория Розберг.

Австралиецът влезе в бокса в следващия тур, като след него същото направиха Розберг и Квят. И тримата се появиха на пистата пред Хамилтън, който остана четвърти.

Райконен излетя от трасето в 20-ата обиколка с меките гуми и трябваше да мине през бокса за смяна на носа. Неговият съотборник Фетел пък бе пети с гуми софт зад Хамилтън, а Верстапен и Сайнц бяха шести и седми.

В 22-ата обиколка на състезанието Розберг преодоля Рикиардо и излезе на първа позиция, а зад него в същото време Хамилтън изпревари Квят, заемайки трета позиция.

Фетел продължаваше да е на пета позиция, следван от Верстапен, Сайнц, Хюлкенберг и Перес. Скоро Хюлкенберг успя да се справи със Сайнц и да излезе седми.

В 22-ата обиколка пък Фетел изпревари Квят и се изкачи на четвърта позиция. Пред него четири обиколки по-късно Хамилтън изпревари Рикиардо и излезе втори на 11 секунди зад съотборника си Розберг.

Райконен пък бе принуден да се оттегли в 27-ия тур след проблеми със спирачките. По същото време Ериксон спря на правата към 11-и завой и това предизвика поява на кола за сигурност на пистата. Розберг остана на трасето заедно с Хамилтън, докато Фетел мина през пит лейна, слагайки медиум гуми. Това прати германеца на пета позиция зад Розберг, Хамилтън, Рикиардо и Квят. Зад него пък бе Верстапен, Хюлкенберг и Перес.

Колата за сигурност се прибра в края на 32-ата обиколка. Фетел успя да вземе четвъртата позиция след грешка на Квят на първи завой. Отпред Розберг успя да задържи Хамилтън зад себе си и скоро увеличи преднината си на повече от секунда.

Няколко завоя след рестарта Фетел атакува и Рикиардо, но след контраатака австралиецът успя отново да застане трети. Все пак в 34-ата обиколка Фетел изпревари бившия си съотборник.

Верстапен от своя страна пък успя да се справи с Данил Квят и да заеме петата позиция. Усилията на руснака да задържи зад себе си пилота на Торо Росо позволиха и на Хюлкенберг да изпревари руснака.

Рикиардо също започна да губи темпо и бе изпреварен от Верстапен, който излезе четвърти. Шести пък бе Хюлкенберг, който се опитваше да изпревари австралиеца.

Хамилтън опитваше да намали разликата между себе си и Розберг, която скоро стана под секунда.

В 37-ата обиколка пък при опит на Хюлкенберг да излезе пред Рикиардо след което се получи контакт между двамата, струващ състезанието на германеца. Пилотът на Ред Бул пък остана на пистата, но скоро бе изпреварен от Квят.

Инцидентът между Хюлкенберг и Рикиардо доведе до появяването на кола за сигурност на пистата. В 38-ата обиколка Розберг спря в бокса за да сложи медиум гуми, което изведе Фетел на второ място. Рикиардо и Квят също минаха през бокса, връщайки се 10-и и 11-и.

Розберг бе четвърти зад Макс Верстапен, но скоро се справи с младия холандец малко след рестарта. Фернандо Алонсо пък се справи със Серхио Перес излизайки шести зад своя съотборник Дженсън Бътън. Перес пък вече бе седми, пред Сайнц и Малдонадо.

В 42-ата обиколка Розберг излезе втори, изпреварвайки Фетел, който нямаше шанс с по-твърдите гуми медиум.

В 43-ата обиколка пък удар на Квят на влизането преди последния завой предизвика ново излизане на кола за сигурност. Този момент бе използвах от Хамилтън за влизане в бокса. Фетел също сложи меки гуми, подобно на пилота на Мерцедес, като двамата излязоха на втора и четвърта позиции. Между тях пък продължаваше да се движи Макс Верстапен. Алонсо бе пети, следван от Перес, Рикиардо, Бътън и Малдонадо.

След рестарта в 47-ата обиколка Розберг отново без проблеми поведе, следван от Хамилтън, Верстапен, Фетел, Алонсо и Перес.

Фетел все пак успя да се справи с Верстапен и да излезе трети. Зад холандецът пък Алонсо успяваше да удържи Перес, Рикиардо и Бътън.

Грешка на Розберг в 49-ата обиколка пък бе използвана от Хамилтън, който излезе начело. Сайнц пък изпревари Рикиардо, а контраатаката на австралиеца бе използвана от Бътън, който излезе седми. Само тур по-късно Бътън успя да изпревари и Алонсо, който бе сдал петата позиция на Перес.

Рикиардо и Алонсо явно имаха сериозни проблеми с гумите си и изпаднаха назад в класирането. Австралиецът влезе за смяна в 51-ата обиколка и излезе 11-и.

Бътън бе изпреварен от Карлос Сайнц обиколка преди края, извеждайки испанеца на шестата позиция.

В края сериозни промени не настъпиха, като единствената интрига бе борбата за второто място между Розберг и Фетел. Пилотът на Ферари не успя да се възползва от по-доброто състояние на гумите си и Розберг все пак успя да подпечата поредната двойна победа за Мерцедес. Зад Фетел пък се наредиха Макс Верстапен, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Дженсън Бътън, Пастор Малдонадо, Фелипе Насър и Даниел Рикиардо.

Така Хамилтън записа трета титла в кариерата си, с което се изравни с легенди като Джеки Стюърт, Ники Лауда и Аертон Сена.