Начало Рали Представиха официално екипажите на Hyundai Racing Trophy

Представиха официално екипажите на Hyundai Racing Trophy

49
0

Трети сезон и отново прогрес – напред и нагоре. Така можем да характеризираме началото на новия сезон в единствения български марков шампионат Hyundai Racing Trophy. На практика той вече започна, защото бяха представин четирите нови екипажа, включително и един изцяло дамски, както и новите състезателни автомобили Hyundai i20 Coupe R, които са претърпели сериозна еволюция.

На официалната церемония днес в тренировъчната база на Motorsport Academy в Твърдица, бяха показане колите и новите дуети в тях. Това са младият, но и най-опитен в шампионата Симеон Симеонов с навигатор Йордан Йорданов, Мартин Коев, който вече има един старт зад гърба си  с новия навигатор Димо Бозуков, друг млад пилот – Денис Станчовски и Васил Георгиев, както и очарователните млади дами Виктория Гъркова и Велислава Павлова. Церемонията бе открита от кмета на Твърдица Атанас Атанасов, който изтъкна колко е важен за града проект като Motorsport Academy.

Стефан Митов, национален директор Продажби в „Индустриалкомерс“ каза за интереса в Hyundai Motorsport към нашия марков шампионат, защото той е единствен в Европа. За новостите по колите говори проджект чмениджъра на HRT Георги Гводейков, треньорът на екипажите Петър Гьошев представи пилотите и навигаторите. Сред официалните гости беше Нордин Мокрани, изпълнителен директор на Тотал България. След представянето, състезателите се качиха в своите коли и направиха церемониална обиколка на пистата.

Утре ще имат и специални тестове, тъй като другата седмица четирите тандема ще стартират в рали „Брашов“ в Румъния (31 март – 1 април). Останалите стартове от календара са рали България – 19-21 май, рали Твърдица-Елена – 15-16 юли, рали Сливен – 1-3 септември, рали Сърбия – 22-24 септември, рали Хеброс – 17-19 ноември.

За подготовката на автомобилите бяха хвърлени доста усилия от механиците. Един от тях сподели, че първоначално са работили само през уикендите, а след това, в края на 4-те несъстезателни месеца, почти непрекъснато, за да станат готови автомобилите. Състезателният Hyundai i20 Coupe R е с нова трансмисия – сега тя е с късо главно предаване, скоростната кутия е правозъба с шест предавки (Dog Box) и с максимална скорост 174 км на шеста предавка. Сменен е и размерът на колелата с джанти 6,5х16, монтиран е DASH BOARD за безключово палене.

Новата еволюция на Hyundai i20 Coupe R е с по-добър баланс на тежестта. Преместена е и акумулаторната батерия в купето, за да се балансира центърът на тежестта на колата. Има допълнително усилване на роговете в предната част, преработено е закрепването на предпазната подкартерна скара. По ходовата част са укрепени предните носачи и мост, монтирани са полиуретанови тампони на носачите, променено е окачването в стабилизиращата щанга с цел още по-добро пътно поведение. Освен това е направено  цялостно обслужване на шаситата, променен е външният цвят, колата е боядисана и отвън и отвътре.

Сега пътното поведение е напълно оптимизирано и в комбинация с много по-добрата динамика прави състезателния Hyundai i20 Coupe R изключително конкурентен. Състезателните автомобили са оборудвани с гумите Hankook Competition и са хомологирани според регулациите на FIA. Те се използват в европейския и в световния рали шампионат. „Motorsport Academy стана техен официален представител и сме очаровани от тестовете, които направих с гумите в 100 състезателни километра. Пилотите ще се убедят сами в топ качествата им и се надявам още в Румъния да покажем на цяла Европа на какво сме способни“, обясни Петър Гьошев.

Те наиситна се технологично подобрени. Петър Гьошев каза: „Многобройните тренировки през зимния сезон, които организирахме от Motorsport Academy, подготвиха състезателите за бъдещите предизвикателства, които ги очакват в Hyundai Racing Trophy“, категоричен е треньорът на екипажите Петър Гьошев. Той и проджект мениджъра на платформата Георги Гвоздейков припомниха, че благодарение на подобренията на автомобила и обучението на пилотите през последните два сезона състезателите постигаха по-добри резултати от автомобилите с по-мощни двигатели.

Стефан Митов, национален директор продажби на „Индустриал комерс“ – официален вносител на Hyundai за България каза: „Удовлетворени сме от факта, че спортната платформа продължава да привлича абсолютно начинаещи бъдещи състезатели, които се обучават в Hyundai Racing Trophy по тренировъчните програми на Motorsport Academy. Това допринася и за цялостното развитие на рали спорта в България. Шампионатът дава шанс на пилотите да се състезават и в чужбина. За втора поредна година шампионатът се провежда в Румъния и Сърбия, където нашите екипажи са много добре приети от организатори, конкуренти и рали фенове. Всички наши усилия са доказателство за сериозните ни намерения за още по-добро представяне тази година. Платформата е единственият спортен проект с интегриран подход за обучения и провеждане на състезания, покривайки световните стандарти на рали дисциплината. Това е уникален автомобилен шампионат на марката Hyundai в цяла Европа.“

Вече казхахме по няколко думи за екипажите. Но ще допълним и още факти. Младият пилот Симеон Симеонов продължава за трета поредна година в шампионата. Миналият сезон спечели бронза в генералното класиране на едномарковата надпревара и е олицетворение на идеите на проекта. Сега той е с навигатор Йордан Йорданов, който познаваме от 2016 г.  Мартин Коев също продължава своето участие в Hyundai Racing Trophy заедно с Димо Бозуков – също добре познато име сред рали средите в България. Денис Станчовски, 16-годишен, следва примера на Симеон Симеонов и започва своята рали кариера в едномарковия шампионат. Негов навигатор ще бъде Васил Георгиев. За пръв път в спортната платформа има изцяло женски екипаж. 19-годишната Виктория Гъркова, която е натрупала опит в картинга, поема следващата стъпка в своята кариера като рали пилот в Hyundai Racing Trophy. Тя е с навигатор опитната Велислава Павлова.