Начало Рали Победата на Крис Мийк в Мексико и неповторимите емоции на Ситроен (видео...

Победата на Крис Мийк в Мексико и неповторимите емоции на Ситроен (видео и галерия)

51
0

Крис Мийк и Пол Нейгл спечелиха първа победа за тях и за Ситроен в световния рали шампионат през 2017 г. Екипажът триумфира в третия кръг от първенството в Мексико, но това се случи по толкова странен начин, че нито те, нито тимът можеха да повярват, когато всичко приключи.

Членовете на отбора следяха последната отсечка от състезанието (която бе и пауърстейдж) по телевизията – дистанцията бе предавана пряко. На 750 метра от финала Мийк отвори прекалено широко дълъг десен завой! Автомобилът му изхвърча в храстите до пътя и след няколко залитания се озова на един от паркингите за зрители!! Хората от Ситроен нададоха отчаян вопъл, гледайки безпомощно как северноирландецът се опитва да се върне на пътя. Дори съперниците му едва вярваха на очите си какво става.

Секунди по-късно Мийк бе обратно на отсечката и след финала – необичайно за него – му трябваше малко време, за да си върне гласа и спокойствието. Впоследствие реакциите му в Туитър и Инстаграм говореха сами за себе си.

 

The definition of emotion! Merci @citroenracing! #nevergiveup #WRC #RallyMexico

A post shared by Kris Meeke (@krismeeke) on Mar 12, 2017 at 8:46pm PDT

„Мисля, че тази история ще я разказвам стотици пъти… Дразня се на себе си, че сбърках”, призна Мийк. „Излетях заради неравност след бърз десен. Извадих късмет. Това е един начин да финишираш в надпреварата, но просто не бе нужно да става така. Отчаяно се мъчех да си намеря път през паркиралите коли и да открия пролука в храсталаците. Много неща се случиха както трябва. Но знаех, че още имам шанс да спечеля. Това е основното: демонстрирахме потенциала на C3 WRC. Гордея се и се радвам за целия отбор. Този резултат е за тях.”

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон сподели, че станалото в пауърстейджа е направо невероятно и продължи: „В конкретния момент настъпи известно объркване какво се е случило. Картината от онборд камерата бе като от сериозен инцидент, но според проследяващата система колата все още бе в движение. Когато автомобилът пресече финала, бяхме на върха на щастието – напрежението и драмата просто изчезнаха! Първата победа на чакъл показва, че C3 WRC има добра база, както и че Ситроен Рейсинг свърши чудесна работа по развитието му. Сега ще продължим да се трудим – вече малко по-спокойно, преследвайки по-нататъшно подобрение.”

Стефан Льофебр нямаше такъв късмет като Мийк. Той завърши 15-ти в ралито, но бе доволен, че натрупа опит.

„През последния ден бяхме 11-ти в стартовия ред, което означава, че карахме при същите условия като лидерите. Усетих какво е поведението на колата в подобни условия. Добра работа на Крис, Пол и целия тим. Тази победа е специален момент за Ситроен”, каза Стефан.