Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Ги Лижие

Почина Ги Лижие

176
0
Ги Лижие,Жак Лафит

Ги Лижие, бившият собственик на отбор във Формула 1 почина на 23 август на възраст от 85 години. Франция скърби за един от своите герои. На младини Лижие е талантлив играч в ръгби спорта и дори стига до националния отбор на страната. В последствие между 1966 и 1967 г. той взима участие в 13 състезания от Формула 1. С частен Брабъм дори успява да вземе точка в Гран при на Германия през 1967 г. Значително по-популярно обаче името му става след като прави собствен отбор.

След смъртта на своя бизнес партньор Жо Шлесер първоначално Лижие се оттегля от Формула 1 преди да се завърне като конструктор през 1974 г. Той изкупува останалото от успешния някога отбор на Матра и между 1972 и 1974 г. печели три пъти поред 24-те часа на Льо Ман. На базата на този отбор Лижие създава и едноименния тим от Формула 1. Между 1976 и 1996 г. екипът взима участие в 330 състезания.

Спортните успехи идват най-вече с националния герой Жак Лафит. Емоционалният парижанин печели шест победи, а последния успех за отбора е сензационната победа на Оливие Панис през 1996 г. в хаотичното състезание в Монако.

Екипът на Лижие многократно е пред фалит, но близките връзки на Лижие с Франсоа Митеран му помагат особено много. Бившият президент на Франция смята, че стартовете във Формула 1 са повод за гордост за сънародниците му и помага винаги, когато е необходимо. Той подсигурява важната подкрепа на френските фирми Elf, Gitanes и Рено. През 1997 г. Ален Прост поема отбора, който вече носи неговото име.

Освен дейността си като собственик на отбор от Формула 1 Ги Лижие е успешен строителен предприемач. Занимава се и с куп други неща. Покрай съвместната му работа с фирмата Onroak на Жак Николе, актуалните LMP2 коли на Льо Ман носят името Лижие.

„Като дете съм израснал на Льо Ман и се запалих за този спорт покрай Ги. Той ме вдъхнови“, обясни наскоро Ерик Булие, тим шефът на Макларън. „Синьо-белите коли с френските герои Лафит, Депайе и Пирони ме привлякоха окончателно.

Ги от своя страна бе твърд и безкомпромисен характер, състезател във всяко едно начинание, с което се захванеше. Посрещнах новината за смъртта на Ги с голяма горчивина.“

По време на участието на Лижие във Формула 1 колите му носят означението JS, които са в памет на Жо Шлесер. Близкият приятел на Лижие загива в Гран при на Франция в Руан през 1968 г.