Начало Други Порше спечели уникалната драма на Льо Ман

Порше спечели уникалната драма на Льо Ман

42
0

Порше спечели може би най-драматичното състезание в историята на 24-те часа на Льо Ман. Това стори кола с номер 2 с пилоти Марк Лиеб, Ромен Дюма и Нийл Яни. Екипажът триумфира буквално 3 минути преди края на надпреварата, след като водещата Тойота 5 (Антъни Дейвидсън, Себастиан Буеми и Казуки Накаджима) със своя хибрид TS050 Hybrid получи технически проблем и спря.

В последните няколко часа японският тим имаше преднина от около 30 сек, която умело поддържаше, но буквално 2 обиколки преди края прототипът с Накаджима зад волана загуби мощност и намали драстично темпото. Така Тойота 5 не беше класирана, въпреки че пресече финалната линия, тъй като не изпълни изискването последният тур да бъде завъртян за време под 6 мин. А това бе сторено за 12 мин.

На второ място завърши Тойота №6, Зад волана на автомобила бяха Стефан Саразен, Майк Конуей и Камуи Кобаяши. Грешка на последния в сутрешниет часове от днешния ден обаче личи екипажа от шанса да се бори за успеха. Камуи сбърка и се завъртя, причинявайки сериозни повреди по колата. Наложиха се серия от спирания в бокса за поправки, като на финала изоставането на Тойота 6 от водачите бе 3 обиколки.

Този път далеч назад останаха прототипите на Ауди. Те завършиха 3-и и 4-и, като останаха на 13 и 17 обиколки зад лидерите, като имаха сериозни технически проблеми, а нямаха и нужното темпо да се борят с водещите прототипи.

В клас LMP2 спечели екипът на Signatech Alpine с Alpine A460 – Нисан, следван от G-Drive Racing с Oreca 05 Nissan, които заеха 5-о и 6-о място в генералното класиране. В GTE Pro първи станаха Форд 68 ot ekipa na Ford Chip Ganassi, следван от Risi Competizione Ferrari с Ферари 488 GTE.