Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите печелят повече, отколкото заслужават, смята Марко

Пилотите печелят повече, отколкото заслужават, смята Марко

37
0
Хелмут Марко

Главният съветник в екипа на Ред Бул, д-р Хелмут Марко обяви, че лично според него пилотите в шампионата получават много повече от това, което заслужават. Наскоро изданието Business Formula публикува списък със заплатите на пилотите, според който стана ясно, че най-много пари взема Себастиан Фетел от Ферари – 31 млн долара на сезон плюс бонуси.

„Най-общо казано, днешните пилоти във Формула 1 получават твърде много пари, заяви Марко пред Sport Bild. – И причините за това са две. Първата е, че в днешно време рискът от катастрофа или смъртен случай е доста малък. И второ, дори млади пилоти като Верстапен или Верлайн могат да навъртят по 100 обиколки на която и да е писта без никакви допълнителни усилия. Преди, когато колите бяха по-трудни за каране, дори Себастиан Фетел имаше нужда от почивка по време на тестовете, тъй като не беше свикнал на такива сериозни натоварвания. Това означава, че сега колите са много по-лесни за каране и на пилотите им е по-лесно”.

Точно на обратното мнение е неизпълнителният директор на Мерцедес Ники Лауда. „Не мисля, че пилотите получават твърде много, обясни трикратният световен шампион. – Не трябва да забравяме парите, които генерира всяка година Формула 1 и колко голям е приносът на пилотите за това.”

След напускането на Фетел, в Ред Бул бюджетът за заплати спадна драстично – Дениъл Рикардо се състезава за 4 милиона долара на година, а съотборникът му Даниил Квят получава едва 850 000 долара. Двамата пилоти на Toro Rosso Макс Верстапен и Карлос Сайнц пък карат за 650 000 долара.