Начало Автомобили Петото поколение Nissan Micra – напълно нова дефиниция на значението на Micra

Петото поколение Nissan Micra – напълно нова дефиниция на значението на Micra

88
0

Петото поколение Nissan Micra, представена на Автосалон Париж 2016, е напълно нова дефиниция на значението на Micra… и е също толкова дръзка, колкото и революционна.

Насочена към Европа, най-големият в света пазар на хечбек автомобили, дизайнът на петото поколение Micra (Micra Gen 5) ще привлича погледите върху себе си с драматичната, характерна линия по дължината на автомобила. Моделът е по-нисък, по-широк и по-дълъг от предшествениците си и предлага повече простор в интериора. Той разчита и на модерни турбо двигатели с намален работен обем, пъргаво шаси и пълен набор от иновативни функции за безопасност.

“Когато се появи първата Micra преди повече от 30 години, тя направи революция в сегмента на малките хечбеци и отвори нова глава в историята на Nissan. Петото поколение Micra е също толкова революционно, то ще повиши очакванията към това какво може и какво трябва да предлага един хечбек на клиентите,“ каза Карлос Гон, изпълнителен директор на Nissan Motor Company, “Следвайки коловозите на отличителни автомобили като Qashqai и Juke, последната Micra подсилва позицията на Nissan като лидер в сферата на автомобилния дизайн. Тя демонстрира и нашето намерение да се съревноваваме в сърцето на европейския сегмент В – най-големият и най-конкурентен световен пазар в сегмент В.”

Оставайки вярна на концепта Sway, представен по време на Автосалон Женева 2015, петото поколение на Micra въплъщава в пълна степен най-новия дизайнерски език на Nissan с отличителни дизайнерски елементи и емоционално изваяно купе. Дизайнерските характеристики включват откроимата V-образна радиаторна решетка, от която започва острата, характерна линия, минаваща по дължината на автомобила и завършваща в задната част, оформените като бумеранг задни светлини и плаващият покрив, – друг акцент, характерен за Nissan – който създава ефирно чувство. Другите характеристики включват задни дръжки на вратите, скрити в С-колоните, и издължена линия на покрива, завършваща със спойлер, който подобрява аеродинамиката и естетичното излъчване на модела.

Динамичният вид се допълва от 10 изтънчени и живи екстериорни цвята, включително Energy Orange. Допълнителните опции за персонализация на екстериора и интериора позволяват създаването на 125 различни вариации, които дават възможност на собствениците да оставят своя собствен стил върху новата си Micra.

Особено внимание е било отделено на комфорта за водача, чиято шофьорска позиция е снижена, за да се гарантира усещане за по-голяма сигурност по време на управление. За всички водачи е по-лесно да регулират перфектната позиция за шофиране, благодарение на повече възможности за настройване на седалката, напълно регулируемия волан и оптималното разположение на педалите и скоростния лост. Увеличената широчина и междуосие на автомобила означават, че просторът в купето е сред най-добрите в класа. Оформеното като крило арматурно табло придава на кабината впечатление за лекота, елегантност и простор.

Това пето поколение Micra е първият модел на Nissan в сегмент В, който ще предлага толкова богата гама от модерни технологии за безопасност, достъпни във всички нива на оборудване, давайки живот на Nissan Intelligent Driving. Обикновено тези технологии могат да се открият в по-големите автомобили, сред тях са включени Lane Departure Prevention, за пръв път в сегмента. Intelligent Emergency Braking с разпознаване на пешеходци, за пръв път в модел на Nissan за Европа, както и Intelligent Around View Monitor, Traffic Sign Recognition, High Beam Assist и Blind Spot Warning. Заедно, тези усъвършенствани функции за безопасност са градивните камъни за Автономно шофиране и са неразделна част от Nissan Intelligent Mobility.

Ексклузивна характеристика в Micra Gen5 е напълно новата аудио система с шест високоговорителя Bose® Personal®, разработена в тясно сътрудничество с Nissan. Тази първа по рода си аудио система е оптимизирана за водача, като два високоговорителя Bose UltraNearfield™, комбинирани с Bose PersonalSpace™ Virtual Audio Technology, са вградени в подглавника на шофьорската седалка, за да гарантират забележително поглъщащо изживяване. Пътниците се възползват от новите високоговорители Bose Super65, вградени във всяка от предните врати, генериращи мощен звук в ниския диапазон, а пищялките във всяка А-колона гарантират чистотата на звука.

Micra Gen5 идва със 7-инчов цветен дисплей по средата, даващ достъп до аудио системата, сателитната навигация, мобилния телефон, приложенията и гласов контрол Siri чрез Apple CarPlay.

Micra Gen5 е оборудвана с Active Ride Control за подобрен пътен комфорт и Active Trace Control за намаляване на недозавиването и по-остро управление, – комбинирайки удоволствие от управлението и сигурност – иновации, предлагани до момента само в Qashqai и X-Trail. Налично е и ново електрическо серво на волана без четки, гарантиращо по-добро усещане и обратна връзка.

Особено внимание е било отделено за намаляване на шума в купето. Подобренията включват изключителна шумоизолация и оптимизация на аеродинамиката. Изключителната аероефикасност е постигната благодарение на спойлера на покрива и страничния спойлер. В резултат на това, новата Micra постига коефициент на въздушно съпротивление (Cd) 0.29 – върховно ниво за хечбек.

Ефикасността на двигателите е била друго поле за развитие при Micra Gen5. В началото моделът ще се предлага с турбо 0,9-литров 3-цилиндров двигател и 1,5-литров дизел, и двата генериращи по 90 к.с. Скоро след това моторната гама ще се допълни от атмосферен 1,0-литров бензинов двигател със 75 к.с. Тези агрегати, заедно с ефективната аеродинамика, бележат поредната стъпка напред в Nissan Intelligent Power.

Петото поколение Micra ще революционизира клиентските очаквания в сегмент В, представяйки уникална смес от поразителен дизайн, нова, интуитивна технология и уверено, пъргаво пътно поведение. Поразителният дизайн и дръзки цветови възможности ще откроят модела от тълпата на пътя, докато простора в интериора и усъвършенстваните функции ще се харесат на клиентите, търсещи повече от своя хечбек от сегмент В.

Новата Nissan Micra ще се произвежда в Европа, в завода на Renault във Флинс, Франция, като част от Renault Nissan Alliance. Продажбите в Европа започват през март 2017.