Начало Автомобили Петото поколение на Opel Corsa със 750 000 поръчки

Петото поколение на Opel Corsa със 750 000 поръчки

86
0

Петото поколение на Opel Corsa отбеляза 750 000 поръчки от пускането му на пазара в края на 2014 година и продължава успешната история, започнала с първата Corsa през 1982 година. До момента от модела са произведени над 13 милиона автомобила.

“Corsa е един от най-важните модели в Европа и е отговорен за около една четвърт от общия обем продажби на Opel. В зависимост от версията, това е перфектният автомобил както за сам човек и двойки, така и за цели семейства”, отбелязва Петер Кюсперт, вицепрезидент Opel/Vauxhall, отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване.

Петото поколение комбинира приятна стилна атмосфера и удоволствие от шофирането с върхови технологични решения от по-високи класове. В малкия бестселър, дизайнерската философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност” се съчетава с високо ниво на комфорт и модерни системи за асистенция на водача, както и най-добрата цифрова свързаност с Opel OnStar и инфоразвлекателните системи IntelliLink. Гамата впечатлява с мощни и ефективни бензинови турбо мотори, турбо дизели и двигатели захранвани с втечнен петролен газ (LPG). При всички версии в гамата на Corsa съчетанието от цена и качества е изключително добро. Навлизането в света на Corsa вече е възможно за 19 185 лева за спортния модел с три врати и мощност 51 кВт/70 к.с. с 1.2 литров бензинов двигателeн (разход на гориво по NEDC: 6.7-6.6[1] л/100 км, извънградски 4.6-4.51 л/100 км, комбиниран 5.4-5.31 л/100 км, 126-1241 г/км O2). За само 585 лева допълнително, клиентите могат да изберат просторния, удобен за семейни нужди, модел с пет врати (цените са препоръчителни с включен ДДС за България).

Opel Corsa: Успешна история в пет действия

Действие първо: 1982 до 1993 година

Като „малък брат на Kadett“ Corsa A дебютира с изострените си форми, малката дължина от 3.62 метра, изключително нисък, вероятно рекорден коефициент на обтекаемост 0.36, и дръзко оформени раздути арки на калниците в стила на рали автомобилите. Главният дизайнер Ерхард Шнел е създал малък автомобил с изострени, рязко пресичащи се линии, който трябва да впечатлява „мъжа в семейството“. Най-динамичния израз на това дизайнерско решение е Corsa GSi със 100 к.с., като същевременно с това моделът се предлага и в дизелова версия. Хечбекът с две врати и седанът се допълват през 1985 година от популярния модел с пет врати. Corsa A се превръща във високо ценен модел и реализира продажби от 3.1 милиона броя.

Действие второ: 1993 до 2000 година

Независимо от успеха на Corsa № 1, в Рюселсхайм е взето решение наследникът да се позиционира като „истински любимец на дамите“. Дизайнерът Хидео Кодама създава автомобил с много по-заоблени, меки форми с предни светлини, наподобяващи широко отворени очи. Corsa B е с десет сантиметра по-дълга и е много по-просторна отвътре. Освен това в нея Opel въвежда по-високи стандарти за безопасност в сегмента, включително ABS, странична защита и предни въздушни възглавници. За някои пазари, към хечбек версията Opel добавя и седан, както и комби и пикап. Бензиновите двигатели вече разполагат с технология за впръскване на горивото и каталитични конвертори. Версията GSi е с 16 клапана, а дизелите имат и версия с принудително турбо пълнене. Втората Corsa е успешна в глобален мащаб, като продажбите достигат четири милиона.

Действие четвърто: 2000 до 2006 година

Хидео Кодама отново е помолен да създаде дизайна на малкия автомобил, като този път това е Corsa C. Стилистиката е съзнателно насочена към следване на тази на успешния предшественик. Новата Corsa отново нараства (с десет сантиметра на дължина) и има по-широка стойка с по-дълго междуосие, с което значително се увеличава интериорното пространство. За първи път каросерията е напълно галванизирана. Високотехнологичните бензинови двигател с четири клапана на цилиндър ECOTEC и турбодизеловите с директно впръскване осигуряват мощна тяга, нисък разход на гориво и емисии на отработилите газове – всички версии вече покриват строгите нива на стандарта Euro 4. Corsa C също се представя блестящо с продажби от 2.5 милиона броя.

Действие четвърто: 2006 до 2014 година

Както Corsa B, така и версиите с три и пет врати поемат по различни пътища: тази с три врати получава уникална стилистика, наподобяваща купе и е насочена към спортно ориентираните клиенти по подобие на оригиналната Corsa A. Вариантът с пет врати получава по-просторна каросерия в името на удобствата на семействата. Corsa D е една идея по-къса от четири метра. С технологията на Opel ecoFLEX, Corsa вече разполага със системи Start/Stop и високоефективни двигатели. Реализираните бройки от четвъртото поколение достигат 2.8 милиона броя.

Действие пето: от 2014 година насам

Със 750 000 поръчки до момента, петото поколение на Corsa също се произвежда в заводите на Opel в Сарагоса и Айзенах, както тези с три и пет варианта. Айзенах е също мястото, в което се произвежда гамата на Opel ADAM, така че сега Corsa има по-малки братя – така както преди за Kadett е Corsa.