Начало Автомобили Първи сериен Plug-in хибриден автомобил на BMW e BMW X5 xDrive40e

Първи сериен Plug-in хибриден автомобил на BMW e BMW X5 xDrive40e

103
0

Първият сериен Plug-in хибриден автомобил на марката BMW е Sports Activity Vehicle. Перманентното двойно задвижване и технологията eDrive на BMW EfficientDynamics позволяват на BMW X5 xDrive40e да постигне въодушевяващ спортен дух и увереност при ненадмината ефективност. При BMW X5 xDrive40e системната мощност от 230 кВт/ 313 к.с., генерирана от четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и синхронен електромотор, е комбинирана със среден разход на гориво от 3,4 до 3,3 литра и комбиниран разход на електроенергия от 15,4 до 15,3 кВтч/ 100 км. СО2 емисиите са от 78 до 77 г/ км (данни в ЕС тестови цикъл за Plug-in хибридни автомобили, в зависимост от избрания размер гуми).

Използването на технологията BMW eDrive за особено ефективна и при необходимост чисто електрическа мобилност с нулеви локални емисии проправя пътя към една иновативна форма на увереността при шофиране на Sports Activity Vehicle. BMW X5 xDrive40e печели от трансфера на технологии и опита от експлоатацията на автомобилите BMW i. BMW i8 е пионер на устойчивата радост от шофирането с Plug-in хибридно задвижване, на която за пръв път може да се насладите и при модел на основната марка BMW.

Енергията за интегрирания в осемстепенната трансмисия Steptronic електромотор се осигурява от литиево-йонна батерия, която чрез преобразувател на напрежението захранва и нисковолтовия акумулатор за 12-волтовата бордна мрежа на BMW X5 xDrive40e. За зареждане то може да бъде свързано както с обикновен контакт на електропреносната мрежа, така и с BMW i Wallbox или обществена станция за зареждане. Високоволтовата батерия е монтирана компактно и на особено сигурно при сблъсък място под пода на багажника. С вместимостта си от 500 до 1720 литра, разделената и сгъваема на три части облегалка на задната седалка и луксозния си интериор BMW X5 xDrive40e осигурява типичната за голям Sports Activity Vehicle гъвкавост в ексклузивна атмосфера.

Интелигентно управление на задвижването чрез бутона eDrive за особено интензивно хибридно изживяване при шофиране и мобилност при нулеви локални емисии.

Изживяването при шофиране също е подчинено на гъвкавостта и увереността. Интелигентното управление на хибридното задвижване осигурява оптимизирано по отношение на ефективността взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромотора, което в същото време може перфектно да бъде адаптирано към предпочитанията на водача. С разположения на средната конзола бутон eDrive водачът може да влияе на режима на работа на хибридното задвижване. При базовата си настройкаAUTO eDrive при ускорение или при междинни ускорения двигателят с вътрешно горене получава значително по-осезаема подкрепа от електрическото задвижване, което благодарение на въртящия момент от 250 Нм, който е на разположение още от потеглянето, осигурява особено спонтанно разгръщане на мощността. BMW X5 xDrive40e ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди. Като алтернатива BMW X5 xDrive40e може да се движи чисто електрически и при нулеви локални емисии в режим MAX eDrive, например в градски условия. При напълно заредена високоволтова батерия максималният пробег в електрически режим е до 31 км, а максималната скорост е ограничена до 120 км/ч. С натискане на бутон може да бъде избран и режимът SAVE Battery, при който зарядът на високоволтовата батерия се запазва или леко се увеличава, например чрез рекуперация. По този начин електрическата енергия може да бъде съхранена за по-късно чисто електрическо шофиране.

Независимо от избрания с бутона eDrive режим мощността на двата двигателя перманентно се подава към пътното платно от интелигентната система за двойно задвижване BMW xDrive. През цялото време и при всеки тип режим на задвижването на разположение са и активираните чрез Контрола на шофирането режими COMFORT, SPORT и ECO PRO.

Специфични за хибрида продукти и услуги на BMW ConnectedDrive и BMW 360° ELECTRIC

Всички серийни респективно опционални за BMW X5 асистиращи системи и мобилни услуги на BMW ConnectedDrive осигуряват допълнителна радост от шофирането и за варианта със задвижване eDrive. Като специфична за модела особеност в комбинация със серийната при BMW X5 xDrive40e навигационна система Professional може да бъде ползвано и интелигентното управление на енергията. При активирано водене по маршрута управлението на задвижването ползва данни за трасето и информация за трафика в реално време. Така например при средни и дълги отсечки чрез регенерация на спирачната енергия и целенасоченото и ефективно разпределение на съхранената във високоволтовата батерия енергия се осигурява чисто електрическо шофиране в градските участъци от пътуването.

Специфичния за хибрида вариант на BMW Remote App позволява на водача с помощта на своя смартфон да проверява заряда на батерията, местонахождението на обществените станции за зареждане и да оценява ефективността на BMW X5 xDrive40e. Освен това е възможно дистанционно активиране на стационарното отопление респективно стационарната климатизация на автомобила.

За особено бързо и комфортно зареждане на високоволтовата батерия на паркиран автомобил в рамките на BMW 360° ELECTRIC се предлагат системите BMW i Wallbox Pure респективно BMW i Wallbox Pro включително инсталационни услуги за зареждане у дома. Освен това се предлагат и специфични за модела Assistance Services. УслугатаChargeNow с помощта на картата ChargeNow позволява безкешовото ползване и плащане на зареждането на множеството станции за зареждане на една голяма партньорска мрежа. Мобилната услуга ParkNow Longterm облекчава търсенето на паркоместа, както и откриването и резервирането на паркомясто, на което може да бъде ползвана зарядна станция.

Всеобхватни възможности за оборудване.

При Plug-in хибридния модел богатото серийно оборудване на BMW X5 е допълнено с навигационна система Professional, както и стационарно отопление и климатизация. Те се захранват с електроенергия от високоволтовата батерия или от електропреносната мрежа по време на зареждане. Освен това BMW X5 xDrive40e серийно се оборудва с адаптивния пакет за окачването Comfort включително въздушно окачване на задната ос и Динамичен контрол на амортисьорите.

Освен това за Plug-in хибридния модел се предлага и почти цялата гама от допълнително оборудване, която е на разположение за BMW X5. За BMW X5 xDrive40e се предлагат и пакетите Design Pure Experience респективно Pure Excellence за екстериора и интериора, М Спортния пакет, както и специфичните за модела опции на BMW Individual.

Технически данни:

BMW X 5 xDrive40e: редови четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo (Twin-Scroll турбокомпресор, директно впръскване High Precision Injection, променливо управление на клапаните VALVETRONIC, двоен VANOS),

работен обем: 1 997 куб. см, мощност: 180 кВт/245 к.с. при 5 000 – 6 500 об/мин, макс. въртящ момент: 350 Нм при 1 250 – 4 800 об/мин, интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic синхронен електромотор, максимална мощност: 83 кВт/113 к.с. при 3 170 об/мин,

Макс. въртящ момент: 250 Нм при 0 об/мин,

Макс. системна мощност: 230 кВт/313 к.с.,

Макс. системен въртящ момент: 450 Нм,

Ускорение [0 – 100 км/ч]: 6,8 секунди,

Максимална скорост: 210 км/ч (електронно ограничена),

Максимална скорост в електрически режим: 120 км/ч (електронно ограничена);

Електрически пробег: до 31 км,

Среден разход на гориво: 3,4 – 3,3 литра/100 километра, 15,4 – 15,3 кВтч/100 километра, CO2 емисии: 78 – 77 г/км, норма за вредни емисии: EU6.

  • Литиево-йонна високоволтова батерия с 96 клетки и капацитет 9,0 кВтч.
  • Разположение на високоволтовата батерия под пода на багажника при минимално намаляване на вместимостта на товарния обем (500 – 1 720 литра).
  • Възможност за зареждане на високоволтовата батерия от обикновени контакти на енергопреносната мрежа; а в рамките на BMW 360° ELECTRIC може да се ползват и системите BMW i Wallbox както и специфичните за автомобила услуги и Assistance Service; лесен достъп и ползване на партньорските обществени станции за зареждане чрез мобилната услуга ChargeNow; мобилната услуга ParkNow Longterm за комфортно търсене на паркоместа с или без зарядни станции.

Динамика на управлението и изживяване при шофиране:

  • eDrive бутон за конфигуриране на хибридния характер и избор на режимите AUTO eDrive, MAX eDrive и SAVE Battery.
  • Контрол на шофирането за настройка на автомобила в режимите COMFORT, SPORT и ECO PRO.
  • Интелигентно управление на енергията с предвиждаща стратегия на задвижването и взимане под внимание на профила на трасето, трафика и режима на движение в комбинация със серийната навигационна система Professional за ефективно оползотворяване на заряда на акумулатора за възможно най-всеобхватно чисто електрическо шофиране при нулеви локални емисии.
  • BMW X5 xDrive40e със специфични за модела настройки на задвижването, както и серийно с динамичен контрол на амортисьорите и въздушно окачване на задната ос включително автоматично регулиране на нивото.