Начало Рали Петер Солберг получи награда за постижения в кариерата си

Петер Солберг получи награда за постижения в кариерата си

48
0

Петер Солберг получи награда за постижения в кариерата си (Lifetime Achievement Award) по време на галата на британското списание Аутоспорт. Призът му бе връчен от световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън.

Солберг спечели този сезон световния раликрос шампионат, в който кара Ситроен DS3 Суперкар. Норвежецът освен това е първият пилот, който става шампион в две различни дисциплини на ФИА – WRC и World RX.

– Нямах съвършено никаква представа, че ще получа тази награда – не и до момента, когато Стив (Райдър, водещият на церемонията) не започна да говори за пилот, спечелил два различни шампионата на ФИА. Тогава осъзнах, че става дума за мен. Обожавам ралитата, винаги ще ги обичам, но World RX е нещо специално. RX Суперкарс ускоряват от 0 до 100 км/ч за под две секунди – кой не би харесал това? Наградата е не само за мен, а е страхотен приз за целия спорт. Дори се пошегувах с Дженсън, че имам място за него догодина!

Управляващият директор на World RX за IMG Motorsports Мартин Анай заяви, че признанието на Петер е фантастично и продължи:

– От името на цялото World RX семейство мога да кажа, че за нас е огромно удоволствие Петер да се състезава в шампионата. Той е невероятен професионалист, работи изключително упорито и е прекрасен човек. Фактът, че е първият пилот с титли в два шампионата на ФИА, е доказателство не само за пилотския му талант, но и за отдадеността му. Не мога да се сетя за по-заслужил състезател за такава награда.