Начало Други Планинско Шипка-Дамасцена ще кандидатства за домакинство на Европейската купа

Планинско Шипка-Дамасцена ще кандидатства за домакинство на Европейската купа

60
0

Планинското изкачване Шипка-Дамасцена, което ще се състои за поредна година идния уикенд (22-23 юли), ще кандидатства да бъде кръг от Европейската купа. Това обявиха спортният шеф на надпреварата Николай Мончев и директорът Милен Узунов.

През тази година трасето ще бъде по-дълго – 5100 м, като състезателните маншове в неделя ще бъдат 2 место традиционните 3. В събота оставят традиционните 3 тренировъчни качвания. Трасето е изчистено, но е доста бързо и изисква мъжко каране. Очакванията са да има много участници и публика.

„Състезанието се стреми тази година да постави едни критерии за автомобилния спорт, които се покриват в Европа и да влезе в семейството на големите като домакин на кръг от Купата на Европа, заяви Мончев.

– Състезанието завършва на връх Шипка. На върха ще е и награждаването на призьорите. Посетихме три трасето от подобен тип в Европа. Основно наблягаме на безопасността на зрителите и пилотите.“

Председателят на БФАС Владимир Илиев заяви, че очаква интересно състезание. Според него планинският шампионат е най-предпочитан сред автомобилните в България, тъй като предлага възможност на бързите пилоти да демонстрират за кратко време уменията си.

Ще участват всичките ни водещи пилоти – Христо Манолов, Илия Царски, Юлиян Телийски, както и миналогодишният победител Любен Каменов. Спонсори на състезанието са Дамасцена ЕООД,Орбико България,КИА Моторс и Зеолит.