Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Получи се доста необичаен грид със стария формат на квалификацията, отбеляза Волф

Получи се доста необичаен грид със стария формат на квалификацията, отбеляза Волф

37
0

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф отбеляза, че при връщането на стария квалификационен формат всъщност се получи доста интересна стартова решетка за Гран при на Китай, каквато бе целта на отменения след само два състезателни уикенда вариант.

Нико Розберг (Мерцедес) спечели полпозишъна на пистата в Шанхай, а втори се класира Даниел Рикиардо (Ред Бул). Втора редица заеха пилотите на Ферари, като Кими Райконен изпревари съотборника си Себастиан Фетел. Люис Хамилтън пък изобщо не можа да направи бърза обиколка заради повреда на MGU-H.

„Беше интересно да се види как при стария квалификационен формат всъщност се получи доста необичаен грид. Даниел Рикиардо ще стартира от първа редица и вероятно се надява колата му да е достатъчно широка, защото в Q3 определено не видяхме истинското темпо на Ферари. В челото има микс от различни стратегии. Нико ще стартира със софт, съперниците около него – със суперсофт, докато Люис ще си пробива път от дъното. Утре ще има доста събития за наблюдение. Първият ключов момент ще е стартът, а вече видяхме, че новите правила носят елемент на непредвидимост. Ще има множество възможности за нещо различно в стратегията и според мен можем да очакваме напрегнато състезание”, коментира Волф.

Австриецът отбеляза също така, че личното израстване и развитие на Хамилтън през последните години „е изумително”. В коментара си относно реакцията на трикратния световен шампион на несгодите през уикенда в Китай Волф обясни, че според него пилотът е „открил себе си като личност”.

„Можете да си представите под какъв натиск е Люис при толкова критики, но въпреки това следва инстинкта си и изглежда се получава. Тази ситуация е прекрасна за тима. Имаме двама конкурентоспособни пилоти, които са в чудесно разположение на духа, великолепно интегрирани, даващи енергия на отбора, движещи го напред. Този Люис, когото видях днес – стисна ръката на всички, подкрепи хората – ме кара да зяпна”, допълни Волф.

Пилотът сподели след това, че наистина се чувства добре и се надява това да се отрази и на резултатите му.

„Всичко е част от процеса на израстване. Откакто съм в F1 приятелите ми постоянно повтарят: „Сам не знаеш кой си”. Сега просто се чувствам комфортно със себе си и съм щастлив. Не знам как точно да го обясня. Определено е нещо положително, няма никакви негативи в това. Със сигурност настройката ми е по-различна, по-спокоен съм. Шампионатът е дълъг и няма смисъл да се стресирам прекалено отсега, да мисля какво е станало преди час, тъй като просто няма какво да сторя. Всичко, което зависи от мен, е да се опитам да подредя бъдещето си – в това се старая да влагам енергията си”, каза още англичанинът.