Начало Рали Почти всички топ WRC пилоти искат да карат за Ситроен, заяви Матон

Почти всички топ WRC пилоти искат да карат за Ситроен, заяви Матон

41
0

Почти всички топ пилоти в световния рали шампионат се интересуват от свободното място в Ситроен за сезон 2017 г., заяви шефът на тима Ив Матон.

Отборът има договор с Крис Мийк, който заедно с Крейг Брийн и Халид ал Касими приключи тази седмица четвъртия тест на новия C3 WRC в Португалия.

Матон се срещна с както с мениджъри, така и с няколко пилоти по време на рали Финландия.

„Всичко, което мога да кажа, е, че почти всички състезатели на високо ниво в първенството се интересуват от възможността да карат за Ситроен догодина”, заяви Матон.

Най-голямото желание на шефа на френския екип е да привлече Тиери Нювил. Белгиецът започна кариерата си във WRC със Ситроен, кара един сезон за М-Спорт, а от 2014 г. е в Хюндай. Смята се, че пилотът иска да напусне отбора на корейския автомобилен производител в края на настоящия сезон.

Другите кандидатури са Крейг Брийн (особено след подиума му във Финландия) и Стефан Льофебр. Ако Матон успее да привлече Нювил, те биха могли да продължат да се състезават с DS3 и тима на PH Спорт, който понастоящем отговаря за съкратената програма на Ситроен. Отборът, основан през 2008 г. като Ситроен Джуниър Тийм, притежава двата DS3 автомобила. Засега ФИА не разрешава пускането на настоящи спецификации в следващия шампионат, но съществува идея за създаването на отделна категория.

„Идеята ни е да започнем шампионата с две коли, а в някои от надпреварите през сезона може да пускаме трети автомобил. Може да се планира и друго, ако има промяна в правилата, позволяваща номинирането на три вместо две коли за шампионата при конструкторите”, заяви Матон.