Начало Автомобили Пагани Зонда R – най-накрая дойде и R-версията

Пагани Зонда R – най-накрая дойде и R-версията

910
0

Италианският производител на екзотични автомобили Пагани представи най-състезателно ориентирана версия на своя модел Зонда, наречен логично Зонда R. Въпреки че стандартната Зонда счупи няколко рекорда на Нюрбургринг, някои от клиентите на марката, забавляващи се с колите си предимно на писта, искаха повече от суперспортния автомобил. Този нов модел ще отговори перфектно на вкусовете и очакванията им.

По колата са настъпили редица промени, отдалечаващи го доста от стандартната Зонда. Мощността на AMG двигателя е 750 к.с., а въртящият момент достига 710 Нм. Скоростната кутия е шестстепенна секвенционална, произведена от X-TRAC. Колелата отпред са 19-цолови, а отзад- 20 цолови и са обути с гуми Пирели P-Zero с размери съответно 255/35 и 335/30. На пистовото чудовище са му нужни само 2.9 секунди за да развие 100 км/ч, а максималната му скорост е над 350 км/ч. Спирачките са направени от керамика и карбон и са дело на Брембо.

Голяма заслуга за тази изключителна динамика има и намаленото тегло на колата. Зонда R тежи само 1070 кг. За да направят това възможно, инжeнерите са използвали карбон и титан за изработката на купето. Дори болтовете навсякъде са от титан, за да може да се постигне желаната маса. Въпреки, че тежи само тон, колата далеч не е малка – дължината й е 4.89 метра, а широчината – точно 2 метра. Висока е един метър, а междуосието е 279 см.

Аеродинамиката е подобрена чрез използването на регулируемо окачване, а в задницата на автомобила има въздушни дифузьори в долната част и огромно задно антикрило в горната.

Пагани Зонда R ще бъде произведена в лимитирана серия и ще се продава на цена от 1 460 000 евро.